Новият световен шампион по ММА за аматьори - Делян Георгиев,

...
Новият световен шампион по ММА за аматьори - Делян Георгиев,
Коментари Харесай

От барман и шеф на плод и зеленчук – до световната титла по ММА

Новият международен първенец по ММА за дилетанти - Делян Георгиев, е страховит експерт и човек. Така го разказа за „ Народно дело Седмицата ” неговият единствен треньор в свободната битка във Варна Наско Сичанов.

„ Делян пристигна с брат си и майка си от Сливен, когато родителите му се развели. Беше девети клас и знаех, че като играч на Сливен към този момент има извоювани медали на шампионати на подрастващи. Влезе в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски ” във Варна и го приключи. Беше благонадежден герой, стана трети на държавно за юноши, имаше и други призови места на надпревари ”, върна се обратно в спомените си Наско Сичанов.

Специалистът съжалява, че не съумели да задържат Делян, когато взел междинното си обучение, само че нямали и такава опция: „ В „ Черноморски сокол ” не разполагаме с пари за заплати, и откакто нашите борци приключат учебно заведение, или отиват в по-голям клуб или стартират работа. ”

Така се развили нещата и с Делян. Той станал барман в Панорамата на Интерхотел „ Черно море ”, а след това завъртял персонален бизнес.

„ В днешно време барманите към този момент не вършат луди пари. На Делян заплатата не му задоволителна, защото заплаща и квартирата, в която живеят с брат му. Реши да се посвети на бизнеса на майка си, и отвори магазин за плод и зарзават. Всяка заран го зарежда, след това има продавачка, която сменя на обед за 2-3 часа. Между работата всеки ден намира време и за две тренировки по ММА ”, добави Сичанов. 

Последният разкри, че Делян се запалил по ММА около приятеля си Виктор. Ходел постоянно с него в залата до стадион „ Спартак ” и гледал с интерес заниманията. През май 2015 година решил и той да опита, и от този момент тренира в „ Десант ” под управлението на Николай Добруджански. 

Сичанов се видял с Делян, откакто се завърнал от международното в Бахрейн. „ Разбрах, че е счупил палец при започване на полуфинала с американеца. Попитах го по какъв начин е издържал багра, а по-късно и финала с финландеца, а той ми сподели: Адреналин, тренер, нали знаеш, адреналин. ” Сега му следва интервенция и ще му вкарват някакви игли. Но съм сигурен, че бързо ще се възвърне и отново ще ги мачка. Аз се веселя, че познавам толкоз добър, почтен и трудолюбив човек като Делян, който е чист и от вътрешната страна ”, приключи Сичанов.



В Спортното учебно заведение също са в еуфория след следващия интернационален триумф на своя ученик.

„ Делян е момче на място, на което може да се разчита ”, не спести суперлативи за първенеца пред „ Народно дело Седмицата ” класният му началник Мария Манова.

„ За борците се знае, че са по-буйни, само че той в никакъв случай не ми е създавал проблеми. Беше добър и грижлив възпитаник. Винаги е правел това, което съм изисквала ”, добави госпожа Манова.



Тя призна, още, че съучениците на Делян имали огромен почит от него поради държанието му.

Учителката по български език и литература на Делян – Мариана Астарджиева, научила от фейсбук, че е станал първи на планетата и се втурнала да популяризира на всички места в учебното заведение новината.

„ Виждаме се постоянно с Делян. За последно се срещнахме преди да замине за международното. Признах му, че един ден, като ровех, открих тетрадката му по български. Махна с ръка и ми сподели, че не му би трябвало, да съм я запазила ”, съобщи Мариана. 

Както е известно, Делян Георгиев стана международен първенец по ММА за дилетанти в категория " 65.8 кг. " ( " перо " ) на Мондиала в Манама, Бахрейн. IMMAF е водещата международна организация по ММА в света, а това бе най-силното състезание въобще до момента проведено в света.



250 състезатели, разграничени в 13 категории от 51 страни взеха присъединяване, а 5 от категориите, в това число и тази на Делян, бяха запълнили лимита от 32 състезатели. Това изискваше войник да изиграе 5 дуела за орден.

След триумфа българинът към този момент е номер 1 в ранглистата на IMMAF в категория " перо " и номер 5 в безспорната класация. 24-годишният Делян Георгиев е едвам третият играч, спечелил международна и европейска купа в една година (през 2016-а това направи Александра Тончева, също от „ Десант ”).



„ В началото Делян беше малко дървеничък. Повече залагаше на клинча, защото е бил герой. Постепенно усъвършенства играта си в стойка, като за това способстваха и спарингите му с Фердун Османов. Започна да нанася комбинации от удари, стилът му стана разнороден, сменяше внезапно гарда ”, изрази удовлетворение от боеца си пред „ Народно дело Седмицата ” персоналният му треньор Николай Добруджански. Той е гледал от Варна непосредствено по малкия екран всеки мач на Делян в Бахрейн, след това се чували по телефона, обсъждали багра и избистряли тактиката за идната среща.



„ Най-тежко му бе след полуфинала, когато доигра срещата със строшен палеца. Казах му: „ Радвай се, че не си счупил ръка или крайник, тъй като нямаше да те пуснат на финала. ” Преди мача за купата са минали дежурен обзор. Пипнали са палеца му, само че макар болката, е стиснал зъби и не е дал мотив на здравното лице да се усъмни, че е съществено контузен. После е бинтовал крепко дясната си ръка и въпреки и в края на последния рунд, е съумял да смъкна финландеца на земята и да победи по точки с 2:1 ”, съобщи още Добруджански.

Запитан до каква степен е правилно, че се обръща към Делян по забавен метод, Добруджански сподели: „ Кръстил съм го Мементо, на героя от трилъра на Кристофър Нолан. Той страдаше от антероградна амнезия, която му пречеше да съхранява нови мемоари в паметта си. И откакто заспеше, на другата заран към този момент паметта му бе изтрита. Възстановяваше я посредством татусите по тялото си и бележки. Делян беше нещо сходно в залата. Предобед му показвах удари и техники, а той мъчно ги възприемаше. На втората подготовка за деня към този момент не помнеше какво би трябвало да прави. Затова му споделях – не лягай да спиш следобяд, с цел да не забравиш всичко, и да започваме още веднъж ”, приключи Добруджански.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР