Новият спортен директор на Ботев Пловдив Артур Платек говори пред

...
Новият спортен директор на Ботев Пловдив Артур Платек говори пред
Коментари Харесай

Новият директор на Ботев Артур Платек: Клубът заслужава победи с тази публика и стадион, не съм откривателя на Холанд

Новият състезателен шеф на Ботев Пловдив Артур Платек приказва пред " Мач Телеграф " по тази причина по какъв начин се стигнало до прекосяването му в Ботев, работата му в Борусия Дортумнд и дали той е откривателя на Холанд.
Прочетете още
– Как попаднахте в Ботев Пловдив? Чия беше тази концепция?

– Как попаднах? По доста елементарен метод. Обади ми се притежателят на клуба Зингаревич. В края на юни ме предложения в Пловдив, с цел да се срещна с неговия план и да ми изясни защо става дума в него. Показа ми цялата база на клуба. Точно тогава присъствах на шампионата, който се организираше там. Това беше моето първо пътешестване до Пловдив. Стана дума за това дали съм заинтригуван, по какъв начин аз виждам на този план и по какъв начин бих желал да вземам участие в него. Аз от своя страна, бях приготвил презентация, в която демонстрирах моята визия за клуба. Вторият път, когато се появих в Пловдив, беше по време на мача на Ботев с Левски. Тогава видях тима, разгледах базата по-подробно и събрах повече информация за това, какво се случва в клуба и по какъв начин наподобява всичко. По-късно със Зингаревич уточнихме всички детайлности по моето предопределение. Сега към този момент съм за трети път в Пловдив. В понеделник (б.р. – вчера) стартирам същинската работа с треньора и първия тим като състезателен шеф. В петък бях на мача с Арда Кърджали. В събота и неделя тимът беше отмора, тъй че първата ми среща с всички е в понеделник. Със сигурност ще стартираме работа съществено! Ще следя тима от близко, по какъв начин наподобява всичко и по какъв начин се работи. Ще си направя съответните заключения и ще забележим по какъв начин работата ще продължи отсега нататък.

– Споменахте, че в Ботев Ви е поканил притежателят Зингаревич. Познавахте ли го отпреди това?

– Не, преди не съм го познавал. Просто той е знаел, че съм на свободния пазар. Договорът ми като скаут с Борусия Дортмунд завърши и аз не го продължих. Знаех, че Зингаревич търси за плана си човек в други страни. Свърза се с мен и на мен този план ми хареса. Всъщност контактите ми с него, както към този момент споделих, датират от края на юни. В диалозите със притежателя на Ботев последователно се опознахме и стигнахме до съглашение. Така се случи всичко…

– А последно къде работехте?

– През последните 11 години непрестанно работех за Борусия Дортмунд. Договорът ми с немския клуб изтече скоро – на 30 юни. Освен това до ноември 2021 година работех в спортните структури на Гурник Забже. От февруари 2022 година бях съветник в Термалика Ниечиеча. Не обитавах всеки ден, просто когато имаше потребност. Главната ми работа обаче беше обвързвана с Борусия Дортмунд.

– Какво ви склони да приемете предлагането за поста състезателен шеф на Ботев Пловдив? Едва ли новият стадион…

– Много неща ме изкушиха… (смее се) Със сигурност първото нещо е забавният план с концепциите за академията, които ми показа притежателят на клуба. Второто нещо са последователите, историята на клуба и капацитетът, който виждам тук, тъй като считам, че в случай че този тим играеше в челната тройка или четворка и се бореше за оценките в България, то стадионът щеше да бъде цялостен. А третото е тренировачната база и новият стадион, които заварих тук. Това сигурно улеснява изискванията за работа на футболистите, тъй като тези условия в действителност са на положително европейско равнище.

– Имате ли изобщо някаква визия от българската Първа лига? Познавате ли някой български състезател?

– Не бих споделил, че визията ми е кой знае каква… От време на време ми попадаха играчи от българското състезание, които съм следил по отношение на опцията да отидат в полската Екстракласа. Така че съм гледал такива футболисти. Със сигурност българското състезание не е на равнището на полската Екстракласа или Бундеслигата, само че на всички места има положителни играчи… През юни тази година като бях в България, гледах един футболист в тима на Берое и това беше последният път, когато гледах онлайн някого преди в този момент да дойда в Пловдив. Така че занапред ще мога да споделя какви са усещанията ми от играчите тук…

– Познавате ли персонално някой български футболист?

– Знаете ли, през 2012 година в продължение на четири месеца съм работил с Красимир Балъков в Кайзерслаутерн. По това време бях помощник и скаут в немския клуб. Тогава тимът беше на крачка от изпадане и тъкмо в този миг Балъков пристигна със своя щаб и пое задачата да го избави. За страдание, задачата му не беше успешна… Разбира се, познавам и нападателя Илиан Мицански, който е някогашен състезател на Кайзерслаутерн.

– Бихте ли споделили каква е Вашата заслуга в откриването на такива гении като Холанд, Аканджи, Белингам, Пишчек и доста други?

– Знаете ли какво… За да има изясненост! Знам, че съм бил показан като техен откривател… Искам да се знае истината! Аз бях един от тези, които са следили тези футболисти и по-късно са написали позитивни оценки за тях в отчета си. Това е моят отговор на този въпрос и бих желал по този начин да бъде написано.

– Т.е. да не ви представяме като откривателят на Холанд?

– Абсолютно не! За негов изобретател може да се смята някой, който го е видял и разкрил, когато Холанд е бил на 14-15 години… Смятам, че тогава не е имало подобен човек. Дори на Европейското състезание U-17 през юли 2018, когато беше 17-годишен, доста бяха тези, които не имаха вяра, че той може да стане звезда от международна величина… А аз тогава му дадох позитивна оценка в отчета си като скаут.

– Ще имате ли свободата самичък да взимате решенията?

– Ще следя всичко, което се случва в клуба и хората на съответните длъжности ще знаят какво е мнението ми по даден въпрос… Дали ще имат предпочитание да се съобразят с моето мнение или не, това към този момент е тяхно право… Със сигурност като състезателен шеф ще би трябвало да взимам решения. Понякога сложни, само че ще би трябвало да се взимат… Когато не се взимат съответните решения, то обстановката по-късно става по-трудна и се появява проблем. Смятам, че знам по какъв начин би трябвало да бъде проведен и по какъв начин да наподобява един добър тим. По време на тренировките в Пловдив ще следя деликатно по какъв начин върви всичко, а също и ще си върша съответните заключения от диалозите с играчите, с треньорите и по време на мачовете, несъмнено. Ако всички вървим в една и съща посока, и всички имаме една и съща визия, и една и съща цел, а това за мен е най-важното, уповавам се тогава всичко да потръгне. Бих желал последователите да бъдат удовлетворени и да виждат тим, който се бори и който желае да побеждава и считам, че с времето Ботев ще стартира да побеждава. Това е най-важното мое обръщение и предпочитание по време на работата ми в Ботев Пловдив. Това обаче въпреки всичко е футбол и нищо не може да се предвиди…

– Давате ли си сметка, че сте попаднали на най-хубавия клубен стадион сега в България, на който играе тимът, който е едно от разочарованията в шампионата до момента?

– Знам, че това е един от най-хубавите игрища в България, в случай че не и най-хубавият, тъй като е нов. Давам си сметка за това. Също си давам сметка за това, че почитателите на Ботев са жадни за победи на обичания си отбор… Затова съм тук! Ако това беше клуб без последователи, то мъчно би било да се реализира този план. За мен това е най-важното – да дам на тези хора това, което чакат. А с цел да се случи това, то всички би трябвало дружно да се обединим – целият треньорски щаб, всички футболисти, всички хора по върховете на клуба. Всички те би трябвало да следват една и съща посока и интензивно да работят. Без това няма да успеем! Ако някой единствено си мисли, че като е футболист на Ботев Пловдив и се споделя по един или различен метод, и единствено поради това да чака някакви привилегии, то това сигурно няма да е по мое време! Научен съм на тежка работа и интензивно съм работил като скаут през последните 11 години, пътувайки по целия свят. Знам какъв брой сложна задача е да откриеш положителни играчи и да ги присъединиш към даден отбор. Затова в Ботев е добре пристигнал всеки, който желае да бъде тук и да се труди за този тим и за неговите победи. Това е най-важната ми задача в този клуб и това ще бъде основата на работата ми като състезателен шеф всеки ден в най-различни аспекти. На ден сегашен най-съществен е първият тим, само че незабавно по-късно идват академията, скаутският отдел и всичко, което е обвързвано с клуба. А Ботев Пловдив е огромен клуб в България! Работата тук е доста и аз си давам сметка за това… Ако беше елементарно, то никой несъмнено не би ми предложил този пост. (смее се)

– Бихте ли коментирали досегашните прехвърляния? Какво мислите за това, че пристигнаха доста нови футболисти и още толкоз си потеглиха? Това добре ли е за тима?

– Върху тези прехвърляния, които са направени до момента, аз нямам никакво въздействие и никой не ме е питал за мнението ми за даден състезател, т.е. футболистите сега са такива, каквито са… Със сигурност не съм в положение да ги правя оценка и нямам желание да го върша. Ако оттук насетне става дума за привличането на някой състезател, то сигурно ще си кажа моето мнение. Ще се ориентирам по какъв начин работи целият скаутски отдел в Ботев, по какъв начин се следят съответните футболисти и по-късно ще си направя съответните заключения. Знам, че времето е малко, тъй като имаме единствено три седмици до затварянето на трансферния прозорец и съвсем всичко трябваше до момента от дълго време да е направено. Но по този начин или другояче обстановката е такава в момента… Знам, че не съм имал присъединяване в досегашната трансферна политика и надали някой по-късно ще ми търси сметка за нея… Пък и аз нямам предпочитание да нося цялата отговорност.

– Въпреки неприятните резултати в последно време, почитателите на Ботев застанаха на страната на треньора и го поддържаха. Какво мислите за Станислав Генчев? Разговаряхте ли с него по отношение на бъдещето на тима?

– До през днешния ден имах единствено къс телефонен диалог с Генчев. Още е рано да върша каквито и да е заключения. Уговорил съм се с него за по-дълъг диалог в понеделник (7 август). По време на него сигурно той ще ми показа своята визия за това по какъв начин вижда всичко в бъдеще в взаимната ни работа. Смятам, че ден след ден ще реализираме задачата тимът да бъде по-силен и с по-добра сила и да се показва по-успешно на терена, в сравнение с в първите четири кръга от шампионата. Убеден съм, че досегашните мачове са изиграни доста под равнището, което тимът в реалност има, даже в този личен тип.

– Предвиждате ли някаква смяна в трансферната политика, тъй като до момента бяха привличани най-вече млади играчи от Африка?

– На нас са ни нужни доста положителни футболисти, с цел да реализираме някакви триумфи – без значение дали те са от Африка, Европа, България или Полша… Времето ще покаже… Затова сега не желая да изпадам в някакви детайлности, тъй като след това някой ще има искания и ще каже, че съм заречен това или онова… За мен най-важно е качеството на играчите! Така както в Борусия Дортмунд се привличаха футболисти по избрани създадени схеми, от които по принцип не се излизаше. Бих желал тук да привлека футболисти, от които по-късно и треньорът, и почитателите ще бъдат удовлетворени. Говоря за играчи, които вероятно, в вероятност ще донесат някакви доходи за клуба.

– Привържениците стачкуват, че в тима има доста малко български футболисти. Вие изобщо познавате ли качествата на българските футболисти в Първа лига?

– В досегашните мачове, които съумях да виждам, сигурно забелязах няколко забавни състезатели. Имам желание много да пътувам и да следя по-отблизо футболистите в дадени мачове. Всеизвестно е, че без значение дали искаш да купиш български състезател или от чужбина, решаващият фактор е финансовият. Не постоянно, когато някой ти харесва и искаш да го купиш, можеш да си го позволиш… Не постоянно можеш да изпълниш условията на самия състезател, пък и на неговия клуб-собственик. Затова желая всичко да бъде добре премислено и това точно споделих със притежателя на Ботев. Що се отнася до прехвърлянията, бих желал решенията да бъдат взимани групово, а не някой да каже “Аз желая този състезател и точка! ”. Смятам, че не може да има такава трансферна политика. Трябва всички да мислим единно.

– На кое място бихте желали да видите Ботев в края на сезона?

– След изиграни четири мача, Ботев е на 14-то място със единствено две точки и в случай че в този момент кажа, че той би трябвало да е в челното класиране, ще кажат, че съм вманиачен! Моята фантазия е по време на сезона или в края му, този стадион да се изпълни! Това ще значи, че е свършена добра работа, че последователите още веднъж имат вяра в този тим, че идват с готовност на стадиона и че желаят да гледат добър футбол. В работата си бих желал да ходя в тази посока и да я последвам до дъно!

– Полските медии написаха, че Артур Платек е избрал малко изненадваща посока за бъдещата си работа като състезателен директор… Какво мислите за това?

– Ако става дума за футбол, в Полша България не е считана за някаква европейска сила… Както към този момент загатнах, в продължение на 11 години работих в един от топ тимовете на Европа, който привличаше най-хубавите играчи и внезапно отпътувам да работя в България… Пак ще се повторя, хареса ми концепцията на притежателя на Ботев, желая да вземам участие в нейната реализация, влагайки цялата си сила, опит и познания, добити във футбола. Затова стартирам работата си тук с огромно предпочитание!

– Успяхте ли към този момент да разгледате Пловдив? Много по-различен е от който и да е град в Полша…

– Знаете ли, аз съм единствено от няколко дни тук и не съм имал време за нищо… Зает съм основно с това да групирам информация в клуба, с цел да знам по какъв начин действа всичко. Гледам мачове, играчи… Ето след няколко часа ще бъда на Локомотив Пловдив – Левски.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР