Новият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов е ключов човек

...
Новият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов е ключов човек
Коментари Харесай

Кой е Димитър Стоянов: Дясната ръка на Румен Радев и нов министър на отбраната

Новият длъжностен министър на защитата Димитър Стоянов е основен човек за политическата кариера на Румен Радев още от 2016 година насам.

И Стоянов, и Радев са приключили Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия. И двамата са работили в Авиобаза " Граф Игнатиево " - Радев като неин пълководец, а Стоянов като шеф на щаб в базата.

Докато Румен Радев е пълководец на Военновъздушните сили, Димитър Стоянов също пораства в служба в командването на Военновъздушни сили. Когато Радев встъпи в първия си мандат, той назначи Стоянов за основен секретар на Президентството (пост, който той заема и досега). И двамата бяха измежду най-големите критици на договорката за придобиване на първите 8 изтребители F-16 от Съединени американски щати.

И двамата са твърди съперници на изнасянето на въоръжение към Украйна.

В последните седмици той беше спряган и за възможен длъжностен министър председател, само че изборът на Радев в последна сметка е паднал върху много по-неутралната фигура на Гълъб Донев.

Стоянов поляризира мненията изключително мощно по време на ръководството на кабинета на Кирил Петков, откакто няколко пъти си позволяваше да влиза в задочни спорове с премиера, началника на кабинета му Лена Бориславова и с вицепремиера Корнелия Нинова през профила си във Фейсбук.

На 16 юли, когато Бориславова разказа Румен Радев като " политик от предишното ", Димитър Стоянов реши на собствен ред да отбрани достойнството на президента, като упрекна настоящото държавно управление, че лъжело " безскрупулно и за всичко ", " излага на българите на риск от студуване или недояждане ", и е некомпетентно да приема рецензия.

Стоянов се изрече надменно и във връзка капацитета на новия политически план на своя някогашен сътрудник в президентската администрация и предходник в Министерството на защитата - Стефан Янев.

През април, когато Янев таман сформираше партията си, Димитър Стоянов разгласява къс коментар: " Новият " напредък " се е задал на хоризонта! А не, благодаря ".

В края на юни Стоянов се замеси в много сериозен скандал с Нинова, която го упрекна за това, че нанася " леке върху президентската институция " поради подвеждаща и погрешна информация.

Отново през FB той беше разгласил отрезка от вътрешен документ от ВМЗ-Сопот, с който внушаваше, че е изработен експорт на военни произведения от България към Украйна - без дата и без подтекст, само че с намек, че това е станало, до момента в който Корнелия Нинова отхвърля за сходни покупко-продажби.

Нинова реши да покаже цялото некласифицирано наличие на въпросния документ, от което се оказа, че става дума за докладна бележка от 2021 година още от времето на служебния кабинет на Стефан Янев, и разгласи, че когато е поела ръководството на Министерството на стопанската система, тя е спряла договорката.

Скандалът не свърши дотук: отстраненият от Нинова шеф на ВМЗ Сопот Никола Стоянов на собствен ред упрекна вицепремиера в неистина, като съобщи, че договорката не е спряна, а единствено е изменена формалната последна дестинация за изнасяното оръжие.

Никола Стоянов също взема реванш против Нинова при съставянето на служебното държавно управление, тъй като точно той ще оглави Министерството на стопанската система и промишлеността, което тя ръководеше от декември до момента.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР