Новият състав на Централната избирателна комисия ще встъпи длъжност на

...
Новият състав на Централната избирателна комисия ще встъпи длъжност на
Коментари Харесай

Румен Радев: ЦИК встъпва в длъжност на 11 май

Новият състав на Централната изборна комисия ще встъпи служба на 11 май, когато ще бъде необуздано и 45-ото Народно заседание, съобщи президентът Румен Радев.

Държавният глава организира съвещания с парламентарно показаните партии и обединения, с цел да се запознае с препоръчаните от тях номинации за състава на изборната комисия, според новите разпореждания в Изборния кодекс.

" Трябва да действаме експедитивно и отговорно ", прикани президентът, съгласно който комисията би трябвало да има най-малко 60 работни дни преди датата на изборите.

Днес претендентите за 15-членния състав на ЦИК и за управлението ѝ ще бъдат оповестени, а на 7 май от 09.00 часа ще се организира тяхното чуване, с цел да може указът за назначението им да бъде публикуван на 11 май.

" Политическата логичност диктува политическите партии да намерят консенсус във връзка с състава на ЦИК ", сподели още президентът.

Квотите на партиите са 4 за ГЕРБ, 3 за " ИТН ", 3 за Българска социалистическа партия, 2 за Движение за права и свободи, също 2 за " Демократична България " и 1 за " Изправи се! Мутри вън! ".

Съгласно закона всички ще бъдат показани в управлението под една или друга форма, увери Радев.

Пред представителите на партиите той бе безапелационен: " Президентът не избира състава на ЦИК ", припомняйки, че парламентарно показаните групи и обединения показват претендентите и управлението, а президентът само обнародва решението с акт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР