Новият саркофаг над разрушения Четвърти блок от АЕЦ Чернобил премина

...
Новият саркофаг над разрушения Четвърти блок от АЕЦ Чернобил премина
Коментари Харесай

Новият саркофаг над избухналия реактор на Чернобил е почти готов

Новият саркофаг над опустошения Четвърти блок от АЕЦ " Чернобил " мина 72-часова пробна употреба и е подготвена на 99 %, заяви украинският министър председател Володимир Гройсман, представен от ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изказването му пристигна при посещаване през днешния ден в авариралата на този ден преди 33 години атомна електроцентрала. Гройсман дефинира обстановката в АЕЦ " Чернобил " като " изцяло постоянна ".

" Заедно с интернационалните сътрудници внедряваме модерни технологии и решения за превъзмогване на последствията от повредата в (централата) ", акцентира той. Украинският министър председател изясни, че работата се води в три посоки - очистване на последствията от повредата, възобновяване на радиоактивно нечистите територии и обществена отбрана на всички потърпевши.

 Новият саркофаг над избухналия реактор на Чернобил е съвсем подготвен
© Reuters

Най-тежката повреда в атомна електроцентрала в историята на човечеството става рано сутринта на 23 април 1986 година При планово прекъсване на Четвърти блок от АЕЦ " Чернобил ", на територията на тогавашната Украинска руска социалистическа република, избухва гърмеж в реактор вид РБМК-1000.

Благодарение на самоотвержената работа на така наречен ликвидатори от целия Съветски съюз над опустошения енергоблок до ноември 1986 година е повдигнат саркофага, наименуван обект " Укритие ". През ноември 2016 година с напъните на интернационален консорциум над него бе сложена нова защитна арка, само че монтажните действия по нея не престават, напомня ТАСС.

 Мемориал на починалите при ликвидирането на последствията от повредата в Чернобил в Киев
© Reuters

Мемориал на починалите при ликвидирането на последствията от повредата в Чернобил в Киев

При поддръжката на интернационалните донори, измежду които и Русия, в този момент се реализират редица планове за очистване на последствията от повредата в АЕЦ " Чернобил ".

В момента на повредата умират двама души. Около 600 чиновници в централата и пожарникари са облъчени с висока доза радиация, като 28 от тези хора умират до края на 1986 година

На радиоактивно замърсяване са подложени над 200 000 кв. км от територията на тогавашния Съветски съюз, най-много в настояща Украйна, само че и в Русия и Беларус. Общо над 600 000 индивида вземат участие в ликвидирането на последствията от най-тежката злополука в историята на атомната енергетика. Около една десета от тези хора умират, а 165 000 остават инвалиди.

 Участници в мероприятията по обезопасяването на Чернобилската АЕЦ, снимани край мемориала на жертвите от повредата в Киев.
Участници в мероприятията по обезопасяването на Чернобилската АЕЦ, снимани край мемориала на жертвите от повредата в Киев.

От 30-километровата зона в радиус от АЕЦ " Чернобил " са евакуирани към 115 000 души.

От 2012 година в Русия на 26 април се отбелязва Денят на участниците в ликвидирането на последствията от радиационни повреди и произшествия и в памет на жертвите на тези повреди и произшествия. В страните от Общността на самостоятелните страни на 26 април се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на радиационни повреди и произшествия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР