Новият президент на Украйна Володимир Зеленски внесе в парламента искания

...
Новият президент на Украйна Володимир Зеленски внесе в парламента искания
Коментари Харесай

Зеленски поиска от парламента да уволни главния прокурор и да избере нов външен министър 

Новият президент на Украйна Володимир Зеленски внесе в Народното събрание претенции Юрий Луценко да бъде отхвърлен от поста общоприет прокурор и Вадим Пристайко, някогашен дипломат в НАТО, да бъде определен за външен министър. Това заяви през днешния ден заместник-началникът на президентската администрация Руслан Рябошапка, представен от Ройтерс и ТАСС.

"Законът за прокуратурата споделя, че прокурор може да бъде единствено лице, което има опит в региона на правото. Луценко няма подобен опит ", сподели пред кореспонденти Рябошапка. Той добави, че Зеленски е подписал и предложение към Върховната рада да освободи външния министър Павло Климкин и на негово място да избере Вадим Пристайко.

На 6 юни Радата отхвърли проекторешение на Зеленски за премахване на Климкин, припомниха организациите.

Рябошапка добави, че новият президент е назначил Владислав Бухарев за шеф на Службата за външно разузнаване на Украйна и е уволнил шефовете на пет районни клона на Службата за сигурност на Украйна (контраразузнаването) - в

Одеската, Лвовската, Виницката, Закарпатската и Черновицката област. По думите на чиновника в президентството уволненията са поради голям брой случаи на контрабанда в тези области.

Зеленски е подписал и укази за премахване на шефовете на 15 от 24-те регионални администрации в страната.

ТАСС цитира президентския представител в Конституционния съд, съгласно който висшите магистрати ще разгласят до 29 юни решението си по дело за законността на указа на Зеленски да разпусне Върховната рада, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР