Новият президент на Аржентина Хавиер Милей, който положи клетва преди

...
Новият президент на Аржентина Хавиер Милей, който положи клетва преди
Коментари Харесай

Аржентина не се е отказала да доларизира икономиката си

Новият президент на Аржентина Хавиер Милей, който постави клетва преди броени дни, към момента не се е отказал от проектите си да “бракува ” песото откакто го девалвира с повече от 50% на 12 декември, твърди министърът на стопанската система Луис Капуто. “Целта остава същата – да отидем на доларизация ”, подчертал Капуто по нелевизионния канал LN+ във второто си за тази седмица вечерно изявление.

Капуто, който след затварянето на локалните пазари на 12 декември заяви новината за обезценяването на националната парична единица с 54% към щатския $, е отказал да показа график за отхвърли от песото, само че въпреки всичко е наблегнал, че това не е краткосрочна цел. И е припомнил, че президентът е сложил доларизацията и закриването на централната банка на Аржентина измежду главните си цели по време на предизборната акция и не се е отметнал от тях, писа в. " Банкер ".

Икономическият министър е споделил още, че нападателната валутна обезценка на песото би трябвало да стартира да задава нови инфлационни упования.

Годишният растеж на потребителските цени в Аржентина е надхвърлил 160% още преди ударното начало на “шоковата терапия ” на Милей, която включва също нападателни редукции на разноските поради предвижданията за задълбочаване на проблемите през идните месеци. Месечната инфлация през ноември е достигнала съвсем 13%, демонстрират оповестените на 13 декември данни от статистическата работа на страната.

Вместо да обезценява последователно локалната валута, новият кабинет е предпочел да реагира изпреварващо, с цел да приближи формалния обменен курс до този на паралелните пазари, изяснява Капуто. Целта е “да се овладее тази репресивна инфлация ” както и упованията и да не се допусне месечния растеж на цените да надвиши 20 %.

Така нареченият суап “син чип ” (бел. ред. – вид интернационална комерсиална трансакци, при която вложител купува задграничен актив, по предписание обезценен, след което го търгува на родна земя, обичайно – на по-висока цена), който демонстрира какъв брой могат да получат аржентинците за парите си на черния пазар, е бил към 1040 песо за един щ. $ на 14 декември.

След първичната обезценка на аржентинската парична единица, която промени формалния курс от 366.5 на 800 песо за един $, Капуто е повторил още веднъж, че оттук насетне този курс ще се редуцира с по 2% всеки месец.

Очевидно, проблемите, които съпътстват икономическия експеримнт на Милей, са го вразумили да работи внимателно с доларизацията и закриването на Аржентинската централна банка.

На първо място, Аржентина и Съединените щати са радикално разнообразни стопанства и вярната парична политика за едното може да е неправилна за другото. В този смисъл страните би трябвало да са извънредно внимателни когато се отхвърлят от свободата си да организират лична лихвена политика и да девалвират валутите си.

Вторият проблем е много по-практичен и е обвързван с придобиването на задоволително количество зелени пари за реализиране на доларизация. В момента централната банка на страната е похарчила съвсем целия си запас от американски долари и няма достъп до световните финансови пазари, с цел да се достави със средствата, които да поддържат икономическия напредък. На доктрина Милей може да изиска заем от МВФ, само че изгледите за триумф са оскъдни, тъй като Буенос Айрес към този момент е най-едрият дебитор на интернационалния заемодател с пакета си от заеми за 44 милиарда щ. $.

МВФ също таи подозрения дали доларизацията ще е допустима в кратковременен проект. Просто тъй като песото би трябвало преди този момент да се обезцени значително, а по-слабата валута ще тласне още по-нагоре цените и инфлацията.

На трето място, даже да бъде открито решение на техническите проблеми, свързани с отхвърли от песото, шоковата терапия на Милей ще се върне доста скоро като бумеранг против него. Доларизацията е еднопосочна улица – политически хазарт без излаз, който може да тласне Аржентина в неустойчив курс и да съсипе стопанството й.

По оценка на икономисти, доста от препоръчаните от президента промени ще са непопулярни, изключително измежду аржентинците с ниски приходи и евентуално ще предизмикат обществено напрежение, управлявано от могъщите профсъюзи и обществени придвижвания на страната. А резултатът може да е поляризирана и разединяваща политика и къс меден месец за Милей.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР