Новият премиер на Великобритания Борис Джонсън призова Европейския съюз да

...
Новият премиер на Великобритания Борис Джонсън призова Европейския съюз да
Коментари Харесай

Борис Джонсън призова ЕС да изостави въпроса по границата със Северна Ирландия

Новият министър председател на Англия Борис Джонсън прикани Европейския съюз да изостави „ антидемократичния” въпрос за сухоземната граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава член на съюза, в случай че Брюксел желае да получи договорка за брекзит, написа „ Ройтерс ".

Откакто пое поста на министър-председател в сряда, Джонсън няколкократно заплаши, че в случай че Европейски Съюз продължи да отхвърля преразглеждане на съглашението за овакантяване, Обединеното кралство ще напусне съюза на 31 октомври без договорка. Споразумението беше гласувано в кабинета на някогашния министър председател Тереза Мей.
Борис Джонсън: Брекзит е голяма икономическа опция Джонсън сподели, че е подготвен да поеме ангажимент пред сътрудниците от Европейски Съюз, само че единствено в случай че защитната уговорка за ирландската граница бъде отстранена от съглашението
„ Ако се отървем от въпроса по границата със Северна Ирландия, тогава ще имаме прогрес”, изясни Джонсън.

Споразумението за отдръпване гласи, че Обединеното кралство ще остане в Митническия съюз, „ в случай че и когато” не се откри по-добро решение.
Юнкер към Джонсън: Постигнатата към този момент договорка за брекзит е най-хубавата допустима Британският министър председател е разискал с европейски представители опциите за ново съглашение
Казусът с границата или т.нар „ бекстоп” е застраховка, която подсигурява, че граничен надзор сред 500 км. сухоземна граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия няма да бъде върнат. По силата на спокойно съглашение, подписано през 1998 година, хора и артикули сред двете страни минават свободно.

Премиерът на Република Ирландия Лео Варадкар съобщи, че въпросът неговата страна и Северна Ирландия да се обединят, „ несъмнено” ще възникне в случай че Англия напусне Европейски Съюз без договорка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР