Новият посланик на Франция в България - Жоел Мейер, връчи

...
Новият посланик на Франция в България - Жоел Мейер, връчи
Коментари Харесай

Новият френски посланик заяви, че България е ключов партньор

Новият дипломат на Франция в България - Жоел Мейер, връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, на публична гала в президентството. Това оповестиха от пресцентъра на посолството на Франция в София.

По време на срещата си с президента Румен Радев, дипломат Жоел Мейер съобщи, че България е основен сътрудник за Франция и изрази подготвеност да продължи да развива двустранните ни връзки. Той акцентира, че двете страни са показали, изключително по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на тази година, обща визия за европейското бъдеще посредством обединена и мощна Европа. Двамата са разискали и настоящите европейски въпроси.

Жоел Мейер изрази удовлетворение от обстоятелството, че България се доверява на знанията и уменията на доста френски компании и прикани за усилване на икономическото партньорство в основни браншове като възобновимата сила, водоснабдяването и канализацията, модерното инженерство, нуклеарната енергетика, аеронавтиката и други Посланик Мейер означи, че културата и образованието също са в центъра на двустранните връзки. Това демонстрира да вземем за пример партньорството за основаване на Център за изкуства на остров Св. Св. Кирик и Юлита и мрежата от многочислени франкофонски двуезични паралелки в българските учебни заведения и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има тапия за висше обучение от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO) и тапия за специализация по модерна гръцка литература. Дипломат от кариерата, той работи във френското Министерство на Европа и външните работи от 1989 година на разнообразни длъжности.

Отличен е със званията джентълмен на Ордена на Почетния легион и джентълмен на Националния медал за заслуги.

Жоел Мейер приказва британски, гръцки, италиански и хинди. Семеен е, има три деца.

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова одобри копията на акредитивните писма на новия дипломат през вчерашния ден. В рамките на срещата двамата са разискали присъединението на България към Шенген и европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

Досегашен дипломат на Франция у нас беше Флоранс Робин. В началото на октомври президентът Румен Радев връчи на дипломат Робин медал " Мадарски конник " първа степен за огромните ѝ заслуги за укрепването и развиването на българо-френските връзки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР