Новият подвариант на Омикрон минава лекоЕдва 6 месеца можем да

...
Новият подвариант на Омикрон минава лекоЕдва 6 месеца можем да
Коментари Харесай

Връщат маските на закрито

Новият подвариант на Омикрон минава леко
Едва 6 месеца можем да разчитаме на отбрана от ваксина

Очаква се в пъти да се увеличи заболеваемостта

До два дни ще бъдат върнати маските на закрито поради огромният брой инфектирани с новите разновидности на Коронавирус. Това заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

“Много значимо е в този момент да ограничим разпространяването. Поне носенето на маските дано да бъде наложително на всички места на публични места”, разяснява проф. Христова. Тя уточни, че в здравното министерство се водят интензивни диалози по тематиката.

“Важно е ограниченията да бъдат превантивно взети, защото чакаме доста повишение на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространяване на заболяването”, уточни специалистът. По думите є подвариантът BA.5 (това е петият подвариант на Омикрон) доста бързо се популяризира и всеки заразява доста повече хора. Симптомите са свързани с нараснала температура към 37,5 до 38,5. Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми.

“Очакваме в пъти да се увеличи заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а по-късно чакаме по-бавно да понижават случаите. Пикът евентуално ще е обвързван с цялостното преобладаваме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е обвързвана с BA.5. Където е стъпил BA.5, стартира да измества останалите”, изясни проф. Христова. Тя акцентира, че като процентно отношение смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска по отношение на предходните талази.

“Освен това към този момент имаме построен имунитет и съумяваме да се преборим с вируса още на входната врата - 30% имунизирано население и огромна част преболедували, някои - безсимптомно”, посочи професорката. Тя поддържа основния държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев, който изиска Здравната каса да върне безплатните PCR проби поради новата Коронавирус вълна.

“Абсолютно поддържам. Това е доста значим миг за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки проучвания ни трябват. Сега е моментът - при започване на надигащата се вълна. Наши изследвания върху здравен личен състав демонстрираха, че към 30% от личния състав към този момент има прекарана зараза. Сега процентът евентуално е 70-80”, разяснява проф. Христова.

Тя посочи, че най-важната стъпка в предварителната защита е имунизирането. Но добави, че при изменящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна отбрана от ваксина.

“Виждам активизиране на процеса по слагане на втора бустерна доза. Сега е моментът за имунизиране, тъй като ни трябват най-малко 2 седмици, с цел да бъдем защитени”, означи шефът на НЦЗПБ.

Здравното министерство трансформира Наредба 9
НЗОК още веднъж ще заплаща антигенните проби


Здравната каса още веднъж да заплаща за антигенни проби за КОВИД след направление от джипи и експерт в извънболничната помощ. Това предлага министерството на опазването на здравето с план за промени в Наредба 9.
Към момента пациентите могат да получават направление единствено за PCR от доктор експерт, споделят от Министерство на здравеопазването. С смяната се планува бързият антигенен тест за разкриване на ковид да бъде назначаван от джипито или доктор експерт от извънболничната помощ, което доста ще улесни пациентите и ще разшири опциите за осъществяване на проучвания за ранно разкриване на зараза с ковид, прибавят оттова.

С смяната се цели възстановяване на качеството и навременността на здравната помощ за пациентите и разширение на дейностите за ранно разкриване на зараза с ковид, споделят още от ведомството. Ранното доказване на съществуваща зараза у инфектираните лица и последващите ограничения за тяхното карантиниране или изолираност би довело до доста закъснение на разпространяването на болестта. Според Министерство на здравеопазването нужните финансови средства за мярката са в границите на бюджета на НЗОК за съответната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР