Новият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Пенкова, която

...
Новият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Пенкова, която
Коментари Харесай

Пациентска организация извади кирливите ризи на новия подуправител на Здравната каса

Новият подуправител на Националната здравноосигурителна каса доктор Йорданка Пенкова, която беше назначена на поста в понеделник, е осъждана през 2013 година след сигнал за спор на ползи, оповестиха от Пациентските организации „ Заедно с теб “. Пенкова, която до в този момент беше шеф в продължение на пет мандата на Районната здравноосигурителна каса в Шумен, би трябвало да поеме и работата на управитела на НЗОК проф. Камзен Плочев, до момента в който той е в болнични.

От организацията припомниха, че Шуменският областен съд през 2013 година е осъдил доктор Йорданка Пенкова на конфискация на получени при спор на ползи средства в размер на 200 000 лева и две санкции от по 5 000 и 7 000 лв., написа " Монитор ".

Пенкова е била уличена след сигнал на шуменски юрист до Комисията за попречване и определяне на спор на ползи и петчленен състав на Върховния съд е удостоверил, че шефката на шуменската здравна каса е била в спор на ползи, когато е подписала четири контракта сред каса и " Частна психиатрична клиника 2000 ", благосъстоятелност на татко й и сестра й. Комисията е открила, че 97% от капитала в сдружението имат татко й и сестра й.

В интервала от 2005 до 2012 година доктор Пенкова в качеството си на шеф на РЗОК-Шумен е изплатила на компанията на татко си и сестра си сумата от общо 163 065 лв..

Шуменският административен съд й наложи две санкции – 5000 лева за това, че е сключила контракти в частен интерес и 7000 лева, задето не ги е заявила в точния момент. Освен това доктор Пенкова е трябвало да върне малко над 23 000 лв., които получила като заплащане и полза от роднинската услуга. Тя е обжалвала решението пред Върховния административен съд, само че висшите магистрати са удостоверили глобите.

От пациетските организации “Заедно с теб “ показаха терзания от назначението на доктор Пенкова.

„ След като човек на подобен пост ще оперира с огромен финансов публичен запас, следld той да е с чист пред законите. Недопустимо е осъждан човек да заема този пост “, съобщи председателката на организациите Пенка Георгиева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР