Новият пилот на Грезини Дукати Алекс Маркес даде най-доброто време

...
Новият пилот на Грезини Дукати Алекс Маркес даде най-доброто време
Коментари Харесай

Маркес пред Мир в първата тренировка в Португалия

Новият водач на Грезини Дукати Алекс Маркес даде най-хубавото време в първата свободна подготовка преди конкуренцията за Гран При на Португалия, с която този уикенд стартира сезон 2023 в MotoGP.

Испанецът съумя да завърти обиколка за 1:38.782 в хода на първите 45 минути за подготовка на пистата „ Алгарве “. Така той победи с 0.045 секунди международния първенец за 2020 година Жоан Мир, който този уикенд прави своя дебют за екипа на Хонда. Тройката в края на първата подготовка в Португалия добави Лука Марини от екипа на ВР46 Дукати, който бе с 0.140 по-бавен от Маркес.

Съотборникът на Марини – Марко Бедзеки даде четвърто време, а зад него се подреди Йоан Зарко от Прамак Дукати. Място измежду първите 10 в края на първата подготвителна сесия преди Гран При на Португалия откриха още Маверик Винялес (Априлия), Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха), международният първенец Франческо Баная (Дукати) и Марк Маркес (Хонда).

Самата сесия стартира относително постепенно, защото в самото ѝ начало над пистата преваля лек дъжд, който принуди множеството водачи да остана в своите гаражи, след първичните инсталационни обиколки. По време на тези турове Франко Морбидели (Ямаха) стана първият водач, който пада в границите на сезон 2023, откакто направи хайсайт на осмия завой още в 4-та минута на тренировката. В нейната среда Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) също падна, още веднъж след хайсайт, само че той стори това на петата крива. Двамата италианци бяха единствените аварирали в границите на първата публична сесия за годината.

В хода на самата подготовка дъждът спря и трасето стартира да изсъхва, което докара и до по-голямата интензивност на водачите във втората половина на сесията. В нея най-активен беше Марини, който завъртя общо 20 обиколки. Полубратът на Валентино Роси бе и един от единствено тримата водачи, дружно със Зарко и Бедзеки, които бяха на пистата и в началните минути на сесията, когато пистата бе леко влажна.

Първият уикенд за сезона в MotoGP продължава по-късно през днешния ден с втората свободна подготовка, която ще стартира в 17:00 часа българско време. Тя ще бъде с дълготрайност от един час, а след нея ще стане ясно и кои десетима водачи ще са класират непосредствено за втората фаза на утрешната подготовка.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР