Новият парк Възраждане ще се сдобие и с аква парк

...
Новият парк Възраждане ще се сдобие и с аква парк
Коментари Харесай

Дружествата на София са пораснали на хартия, заради счетоводни и ценови промени

Новият парк " Възраждане " ще се снабди и с аква парк за 10 млн. лева

© Юлия Лазарова Почти всички общински търговски сдружения в София регистрират нарастване на приходите през 2018 година по отношение на 2017 година Оборотите им доближават 867 млн. лева като нарастването е 136 млн. лева или 18.6%. Това заяви ръководителят на комисията по икономическа политика към Столичен общински съвет Николай Стойнев. Той не сподели докладите на сдруженията, а единствено заключи резултатите.

Почти половината от това нарастване обаче е на хартия, тъй като 60 млн. лева от новите доходи са просто трансферирани средства от общината към " Център за градска подвижност ". Друга огромна част от нарастването се дължи на решенията на държавния регулатор да вдигне цената на парното и електрическата енергия, които " Топлофикация София " създава. Тази рана на общината продължава обаче да регистрира загуби от десетки милиони, даже без да се поглежда към стотиците милиони левове отговорности.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък ЦГМ напред

Най-внушително е двукратното нарастване на приходите на " Център за градска подвижност " - от 50 на 110 млн. лева Това обаче не се дължи на нарасналата успеваемост на сдружението. Директорът на ЦГМ Христиан Петров изясни за " Капитал ", че огромната разлика е от смяна на методологията за осчетоводяване на паричните потоци. От септември 2017 година към приходите на сдружението се числят продажбите на карти и билети за градския превоз, както и дотацията от страната и общината. Досега те не са се осчетоводявали от ЦГМ, а от Столична община.

ЦГМ дава отговор за зоните за платено паркиране, а от няколко години и за буферните паркинги до метростанциите. Отскоро Центърът е длъжен да ремонтира настилки и тротоари в регионите със синя и зелена зона, както и да финансира довършването на няколко буферни паркинга, които от години стоят неизползвани. Първият е до метростанция " Васил Левски " и би трябвало да проработи до няколко месеца и да обезпечи 193 места. Останалите са до Централна гара и в кв. " Надежда ".

ЦГМ е и водач измежду общинските компании по регистрирана облага - 6.36 млн. лева В топ 3 влизат още " Софийски парцели " (1.4 млн. лева.) и " Пазари Възраждане " (1 млн. лева.)

" Топлофикация " свива загубите

Най-голямото и тежко задлъжняло общинско сдружение " Топлофикация " регистрира нарастване на приходите с 14% до 435 млн. лева, както и стесняване на загубата от 35 млн. лева до към 20 млн. лева, стана ясно от изявлението на Николай Стойнев. Това опонира на числата от доклада на компанията, с които " Капитал " разполага, където общите доходи са стигнали 473 млн. лева, а разноските са 494 млн. лева Загубата в този случай в действителност е покрай 20 млн. лева

Без значение дали приходите порастват с 14% или 20%, то повода не е в по-добро ръководство или вдигната събираемост, а във повдигането на цените на тока от когенерации, който " Топлофикация " създава, и нарастването на цената на парното поради газа - и двете са подвластни от КЕВР. Това значи, че страната през регулатора е нараснал посредством тези два инструмента приходите на сдружението.

Това обаче към момента държи компанията надълбоко на алено, а Стойнев въобще не разяснява задълженията на " Топлофикация " (около 800 млн. лева.) Финансовото положение на компанията най-вероятно ще бъде разисквано на съвещанието на Столичен общински съвет този четвъртък, когато ще бъдат гласувани докладите.

Стойнев избра да открои активността на общински компании като " Пазари Възраждане ", " Софийски парцели ", " Софинвест ", " Лозана ", " Егида " и други, които през последните години бяха оздравени - с финансова помощ от общината и с помощта на привлечено европейско финансиране. Изцяло със средства на две общински сдружения - " Софийски парцели " и " Спортна София ", е построен първият нов парк на София за последните 40 години - парк " Възраждане ". В рамките на първия стадий бяха приключени игрищата на " Спортна София " и прилежащия парк, а тази година ще бъде подготвен вторият – открити басейни и спа комплекс, в които за първи път София ще употребява минерална вода. Новата инвестиция е към 10 млн. лева

По отношение на общинското опазване на здравето, ръководителят на отрасловата комисия към СОС доктор Веселин Милев съобщи, че всички общински лечебни заведения към този момент са на облага. През 2018-а година най-вече вложения са направени в двете акушеро-гинекологични лечебни заведения " Света София " и " Шейново ". Той уточни, че идните вложения ще са за развиване на доболничната помощ - дентални и медицинските центрове, както и в диагностично консултативни центрове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР