Новият пакет от санкции срещу Русия, подготвен от Европейския съюз,

...
Новият пакет от санкции срещу Русия, подготвен от Европейския съюз,
Коментари Харесай

Европейският съюз спира руския петрол на Сърбия

Новият пакет от наказания против Русия, квалифициран от Европейския съюз, няма да включва освобождението, т.е. дерогация за Западните Балкани, затова и за Сърбия, заради отношението на Белград към публична Москва. Това на процедура значи, че, както се показва в шестия пакет от наказания на Европейски Съюз, от 1 ноември Сърбия няма да може да се доставя през Адриатическия водопровод, което слага под въпрос цената на вътрешния пазар, както и избора на различни пътища за доставка, осведоми БГНЕС.

„ Сърбия не постанова наказания на Русия, затова не би трябвало да се възползва от отстъпката. Други страни членки на Европейски Съюз също се съгласиха с тази позиция “, сподели дипломатически източник, взел участие в полемиките по новия пакет от наказания, оповестява Радио Свободна Европа.

В първия план на предлагането за този пакет от наказания Западните Балкани бяха освободени от рестриктивните мерки, свързани с вноса на съветски недопечен нефт. В това предложение се показва, че е належащо да се планува дерогация за страните от Западните Балкани, с цел да се отбрани енергийната сигурност на района.

Първоначално трябваше да се позволи преносът на съветски недопечен нефт през тръбопровода през Хърватия, при изискване че този пренос остане в рамките на междинните равнища от предишни години. След разискване на равнище посланици на страните-членки на Европейски Съюз, параграфът за дерогация е отстранен заради неспазването от страна на Сърбия на глобите на Европейски Съюз против Русия, които са отговор на съветската експанзия против Украйна, оповестява Радио Свободна Европа.

Освен това, както оповестява хърватският " Индекс ", втората причина е, че след изчерпателен разбор специалистите на Европейски Съюз са стигнали до заключението, че има задоволителна диверсификация на източниците на недопечен нефт.

От 1 ноември Сърбия няма да може да се доставя с съветски нефт по Адриатическия водопровод (JANAF) или друго пристанище или морски път. Цената му, както и опасенията от вероятни наказания, бяха повода Сърбия доста да усили вноса на недопечен нефт от Москва през предходния интервал, от миналогодишните 16 до цели 60 %. По тази причина доста бе понижен вносът от Ирак, откъдето са пристигнали 47% от суровия нефт предходната година, както и от Казахстан, който е показан на сръбския пазар с 10%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР