Новият монарх няма да има време да отбележи внезапната смърт

...
Новият монарх няма да има време да отбележи внезапната смърт
Коментари Харесай

Таен съвет обявява Чарлз за крал в събота frognews.bg

Новият монарх няма да има време да означи неочакваната гибел на починалата си майка, тъй като държавните му отговорности към този момент го чакат. Утре, в събота, тъкмо в 10 ч. локално време ще се събере изключителната сесия на Тайният съвет на краля – съвещателния орган на английския монарх. Тъй като това се случва заради гибелта на кралицата събранието ще бъде познато като „ Съвет по Унаследяването “. В предишното то се е случвало при затворени врата и дълбока конфиденциалност, само че на следващия ден за първи път в историята ще бъде излъчено по малкия екран. Съветът ще се случи в две елементи.

 

В първата част ще бъде управлявана от лорд-президентът на тайния съвет Пени Мордаунт – депутатка от Народното събрание на Англия. Тук ще вземат присъединяване доста висши държавни лица, измежду които министър-председателката Лиз Тръс, лорд Канцлера, архиепископите на Кентърбъри и Йорк, лорд кмета на Лондон, кралските комисари от отвъдморските земи и други членове на висшето общество. Процесът ще стартира като лорд-президентът Мордаунт направи обявлението за гибелта на кралицата, преди да призове секретаря на съвета да прочете текста на Прокламацията за унаследяването. Когато приключат тези формалности Мордаунт ще подреди за безмълвие и ще прочете останалите въпроси, отнасящи се до разпространяването на Прокламацията и разнообразни заповеди, даващи инструкции за оръжеен салют от Хайд парк и Лондонската кула в чест на новия монарх.

 

Коронацията обаче ще се състои чак след година.

 

„ Коронацията евентуално ще бъде след една година. Церемонията по коронясване нормално се организира след една година, защото се счита за неуместно да се организира незабавно след нечия гибел. Това е дълъг развой на тъга “, изясни Кейт Уилямс, професор по история в британския университет в Рединг и създател на книгата „ Младата Елизабет: Създаването на кралицата “, пред списание People.

 

Въпреки че има клюки, че 73-годишният Чарлз ще абдикира и ще съобщи короната на сина си принц Уилям, това надали ще се случи.

 

„ Той го чака от доста време и е сигурен, че ще се оправи. Твърди се, че Чарлз ще абдикира, тъй като Уилям и Кейт са по-популярни, само че това няма да се случи “, сподели Уилямс.

 

Абдикацията, когато монарх доближи избрана възраст, е доста рядка в Англия. Последният път, когато някой абдикира във Англия, е на 11 декември 1936 година, когато крал Едуард VIII се отдръпна, с цел да се ожени за американката Уолис Симпсън.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР