Новият министър на външните Теодора Генчовска е родена и отрасла

...
Новият министър на външните Теодора Генчовска е родена и отрасла
Коментари Харесай

МВнР шефът има стаж в НАТО

Новият министър на външните Теодора Генчовска е родена и отрасла в Павликени. Дипломат №1 има насъбран стаж в структурите на НАТО, научи „ Борба “.

Към днешна дата всички погледи са ориентирани към нея, тъй като външната политика на страната ни е повече от настояща. Въпросът с Македония, обстановката в Украйна, съветския газ, военните бази на НАТО и привличането на нови стопански сътрудници от Изтока са все значими дипломатични стъпки, за които трябват еластичност и постоянни позиции.

Генчовска е родена на 23 май 1971 година. Детството й минава в Павликени. Родителите й я записват да учи в ОУ „ Св. Климент Охридски “, където тя приключва седми клас. Информацията удостовери и шефът на учебното заведение Радка Станева, която ревизира в архива.

Дипломат номер 1 е записана с моминското си име Теодора Димитрова Дикова. Младата тогава госпожица е учила там до 1985 година. В момента в учебното заведение не работи нито един от нейните учители.

А самата директорка на учебното заведение е почнала работа в Павликенско през същата година. От учебното заведение се надяват фактът, че министърката е учила при тях, да е добра реклама.

След Павликени Генчовска отпътува да учи в Езиковата гимназия в Русе.

Теодора продължава образованието си в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ със компетентност „ Съвременна история “, а по-късно учи и във Военната академия „ Георги С. Раковски “. Завършила е доста курсове в Съединени американски щати и Европа в посоки, свързани с интернационалните връзки, военна дипломация и политика и обмисляне.

Професионалната си кариера стартира като специалист по въпросите на сигурността и защитата в Генералния щаб на Българската войска, където минава през всички равнища на системата, достигайки до шеф на отдел „ НАТО и Европейски съюз “ в Министерството на защитата. Работи като консултант по защитата в Постоянното посланичество на България в Европейския съюз и Постоянната делегация на България в НАТО.

Освен това взе участие в българските делегации на срещите на върха на страните членки на Алианса в Истанбул, Уелс, Варшава и Брюксел. Последно беше и основен специалист към администрацията на президента Румен Радев.

Генчовска беше препоръчана през лятото за министър на защитата в проектокабинета на „ ИТН “. През декември се оказа, че тя е номинацията на Слави Трифонов за първи посланик на страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР