Новият коронавирус се разпространи по света, защото страните не му

...
Новият коронавирус се разпространи по света, защото страните не му
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН: Светът плаща тежка цена за липсата на единство срещу коронавируса

Новият ковид се популяризира по света, тъй като страните не му се опълчиха дружно, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Франс прес и ДПА.

" Станахме очевидци на известна взаимност, само че доста малко единение, в битката ни против Ковид-19 ", съобщи Гутериш при започване на годишната среща на страните членки на Световната здравна организация (СЗО).

" Страните следваха разнообразни тактики, от време на време противоречащи си, и всички плащаме висока цена за това ", акцентира генералният секретар.

Тъй като доста страни подцениха рекомендациите на СЗО, " вирусът се популяризира по целия свят и в този момент се придвижва към световния Юг, където отражението му може да е още по-опустошително ", добави той. " Ние рискуваме нови талази и нови пикове " на епидемията, предизвести Гутериш.

Във видеопослание от Ню Йорк генералният секретар прикани страните да усилят финансирането на СЗО, с цел да може здравната организация на Организация на обединените нации да помогне на разрастващите се страни.

Пандемията лиши живота на минимум 313 611 души по света от първите публично регистрирани случаи в Китай през декември предходната година, отбелязва Агенция Франс Прес. Съединени американски щати са най-тежко засегнатата страна с близо 90 000 жертви и съвсем 1,49 милиона случая. Следват ги Англия с 34 636 смъртни случая, Италия с 31 908 жертви, Франция с 28 108 и Испания с 27 650.

СЗО предлага редовно следене, уединяване и лекуване на всички подозрителни случаи. Независимо в какъв етап е епидемията във всяка обособена страна, организацията предлага да се съблюдават ограниченията за поддържане на отдалеченост, целящи да попречат на разпространяването на вируса. Страните последваха в друга степен тези рекомендации и са в друг етап от епидемията. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп упрекна Китай, че е прикрил появяването на епидемията и преднамерено е подценил заплахата, която съставлява.

Подозирайки СЗО и нейния общоприет шеф Тедрос Аданом Гебрейесус в сляпо следване на линията на отбрана на Пекин, той спря американското финансиране на организацията.

Гутериш осъди през днешния ден това решение, без да го загатва категорично.

" СЗО е незаменима. Тя има потребност от повече запаси, изключително с цел да помогне на разрастващите се страни ", акцентира той в миг, когато пандемията се популяризира в южното полукълбо и изключително в Африка, където здравните системи постоянно са слаби или на практика отсъстващи.

" Опазването на разрастващите се страни не е въпрос на благотворителност или щедрост, а на образован общ интерес. Страните от Севера няма да могат да се оправят с Ковид-19, в случай че страните от Юга го обезвреждат в същия миг ", уточни Гутериш.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР