Новият коронавирус може да е причина за мистериозния хепатит при

...
Новият коронавирус може да е причина за мистериозния хепатит при
Коментари Харесай

Нова теория за произхода на мистериозния хепатит при деца

Новият ковид може да е причина за мистериозния хепатит при деца, заяви Ройтерс, базирайки се на две нови проучвания.

Поредица от събития, евентуално провокирани от недиагностицирана зараза с вируса SARS-CoV-2, може да води до мистериозни случаи на тежък хепатит при стотици дребни деца по света, позволяват учените.

Децата с COVID-19 са изложени на доста нараснал риск от чернодробна дисфункция след това, сочат резултати от проучване, оповестено в електронната библиотека medRxiv, преди да е получило самостоятелна оценка.

Но множеството деца с изострен хепатит, който е рядко срещано заболяване в тази възрастова група, не оповестяват за предишна зараза с новия ковид. Вместо това при множеството от тях е записана зараза с аденовируса 41F, за който обаче няма данни да нападна черния дроб.

Възможно е заболелите деца, множеството от които са прекомерно дребни, с цел да бъдат имунизирани против COVID-19, да са прекарали лека или безсимптомна зараза, предходна неусетно, счита различен екип учени, разгласили проучването си в "Лансет Гастроентеролъджи енд хепатолъджи ".

Според тяхната доктрина, в случай че това е правилно, остатъчни частици от новия ковид в стомашно-чревния тракт на тези деца може да кара имунната система на децата да реагира прекомерно бурно на аденовируса 41F с високи количества протеини на възпалението, които повреждат черния дроб.

Авторите на това проучване поучават децата с изострен хепатит да бъдат изследвани за съществуване на SARS-CoV-2 в изпражненията и за други сигнали за чернодробно увреждане, тъй като шиповидният протеин на новия ковид е "суперантиген ", който провокира свръхреакция на имунната система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР