Новият кмет на Пловдив е Костадин Димитров от ГЕРБ, показват

...
Новият кмет на Пловдив е Костадин Димитров от ГЕРБ, показват
Коментари Харесай

Костадин Димитров от ГЕРБ е новият кмет на Пловдив, според предварителните резултати

Новият кмет на Пловдив е Костадин Димитров от ГЕРБ , демонстрират данните от прогнозните резултати на две социологически организации, основани на анкети на изхода на изборните секции (т.нар. екзитпол), направени по време на балотажа в неделя.

По данни на " Галъп интернешънъл " Димитров получава 52,8% поддръжка по отношение на 41,5% за претендента на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) Ивайло Старибратов . Според " Маркет линкс " резултатът е надлежно 51,5% против 39,1% .

Така за четвърти мандат претендент на ГЕРБ ще ръководи втория максимален град на България, след двата мандата на Иван Тотев и досегашния кмет Здравко Димитров .

На втория тур гласоподавателите в Пловдив можеха да гласоподават с хартиени бюлетини или машинно. Безпрецедентното решение на ЦИК да машинното гласоподаване два дни преди първия тур докара до огромен брой, а Върховният административен съд.

Пловдив показва най-силна незаинтересованост към балотажа измежду най-големите регионални градове, демонстрират данните от екзитпола на " Галъп интернешънъл ". Към 17 часа изборната интензивност в Пловдив беше 17,4 на 100 .

И на първия тур Пловдив беше с най-ниска интензивност измежду огромните градове 34,91 на 100. За съпоставяне в София и Бургас интензивността беше 36%, във Варна – 39 на 100.

На втория тур пловдивчани гласоподаваха и за кметове на шестте региона в града. В пет от тях съревнованието е още веднъж сред претендентите на ПП-ДБ и ГЕРБ. Изключение е " Източен ", където първи е Ерол Садъков от " Браво, Пловдив ".

Седмица по-рано на първия тур на вота Димитров завоюва 33,72% от гласовете, а Старибратов - 17,9%. На трето място остана представителят на локалната коалиция " Съединени за Пловдив " Славчо Атанасов - с 13.40% от гласовете.
Кой ръководи града до момента
Атанасов се включва е кметската конкуренция за пети път. Той е ръководи Пловдив от 2007 до 2011 година, подсилен от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация. На идващите избори завоюва Иван Тотев от ГЕРБ.

Тотев с преднина от едвам 1416 гласа и втори мандат - на оспорван балотаж със Славчо Атанасов на изборите през 2015 година

През май тази година някогашната ръководителка на Общинската изборна комисия в Пловдив Деница Чингарова сподели, че тогава е в интерес на Иван Тотев ". Районната прокуратура ревизира случая.

След края на втория си мандат през 2019 година Тотев сподели, че няма да се кандидатира за трети. Той е считан за непосредствен до освободения от всички партийни постове по-рано същата година някогашен зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов след случая, прочут като.

Осемгодишното ръководство на Тотев беше придружено от голям брой планове за реорганизация на централната част на града, както и с митинги против презастрояване и нелегално строителство в зелени зони.

Срещу него имаше и инспекции за разноските за церемонията по откриването на Пловдив като Европейска столица на културата.

През 2017 година той беше отхвърлен за няколко месеца от служба поради решението му за директно договаряне за построяването на зоокът в града, ощетил общината с 690 хиляди лева В обвинителния акт бяха открити доста процедурни неточности и правосъдното гонене беше прекъснато.

През 2009 година беше публикуван видеозапис, в който Тотев споделя на локални членове на ГЕРБ по какъв начин могат да покачат резултатите на партията в пловдивския квартал " Столипиново ". В един от препоръките си той изяснява по какъв начин може да бъде повишен броят на недействителните бюлетини.

На идващите избори завоюва Здравко Димитров от ГЕРБ. През февруари тази година обаче водачът на партията, с цел да тушира трупащите се на имиджа на ГЕРБ негативи.

Борисов изиска и оставката на Димитров поради митинги на почитатели на два от пловдивските футболни тимове – " Локомотив " и " Ботев " поради незадоволително съгласно тях финансиране на стадионите им. Здравко Димитров напуща ГЕРБ, само че не подаде оставка като кмет.

Преди това, от рухването на комунистическия режим през 1989 година кметове на Пловдив са единствено подкрепени от Съюз на демократичните сили претенденти - Николай Сомлев от 1990 до 1991 година, Гарабед Томасян - от 1991 до 1993 година, Спас Гърневски - от 1995 до 1999г., Иван Чомаков - от 1999 до 2007 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР