Новият изпълнителен директор на Комерцбанк Бетина Орлоп подчерта днес потенциалните

...
Новият изпълнителен директор на Комерцбанк Бетина Орлоп подчерта днес потенциалните
Коментари Харесай

Италианската Unicredit иска да придобие Commerzbank, но сделката среща съпротива в Германия

Новият изпълнителен шеф на " Комерцбанк " Бетина Орлоп акцентира през днешния ден евентуалните опасности от придобиването на банката от италианския съперник " УниКредит ". Това би могло да докара до съществени усложнения и даже до " парализа ", заяви организация Франс прес.

Бетина Орлоп, която зае управителния пост при започване на месеца, съобщи пред икономическия ежедневник " Ханделсблат ", че интеграцията на две огромни банки е извънредно сложна задача.

Тя уточни като образец сливането на " Дрезднер банк " с " Комерцбанк " през 2008 година, което провокира обилни усложнения по време на финансовата рецесия, заради опитите да се обединят осведомителните системи на двете банки. " Не можем да си позволим сходна обстановка в днешния подтекст на софтуерни промени и мощна конкуренция ", добави Орлоп, която преди този момент е била финансов шеф и съветник в " МакКинзи ".

Според " Блумбърг " такова обединение би основало осмата по величина банка в Европейски Съюз във връзка с активи, като тя ще застане зад швейцарската UBS и пред водещата немска банка " Дойче банк ". " УниКредит " към този момент има 21% от акциите на " Комерцбанк " и нейният началник, Андреа Орсел, не крие желанията си да усили този дял.

Орлоп обаче предизвестява, че сходно обединение би понижило опциите за кредитиране на дребни и междинни предприятия, както и на огромни компании, в случай че " Комерцбанк " бъде добита. Тя също по този начин показва, че това би могло да докара до намаление на кредитния рейтинг на банката и увеличение на разноските за рефинансиране.

" Комерцбанк " към този момент има по-нисък рейтинг от " УниКредит ", чийто баланс включва забележителен брой италиански облигации. В умозаключение, Орлоп е уверена, че такова обединение няма да помогне за по-доброто консолидиране и хармонизация на финансовите системи в Европейски Съюз.

Въпреки тези опасения, президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард неотдавна изрази мнение, че трансграничните банкови сливания в границите на Европейски Съюз са мечтани, с цел да се ускори конкурентоспособността на европейските банки по отношение на тези от Китай и Съединени американски щати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР