Един от световните лидери в областта на минното дело Rio

...
Един от световните лидери в областта на минното дело Rio
Коментари Харесай

Операторът на най-голямата мина в Европа, намираща се в съседна държава, обяви сделка за $6,7 милиарда

Един от международните водачи в региона на минното дело Rio Tinto разгласи желанията си да придобие американския производител на литий Arcadium. Стойността на договорката е $6,7 милиарда, а изплащането й ще бъде напълно парично и ще коства $5,85 на акция. Пазарната стойност на Arcadium Lithium все още се пресмята на $4,56 милиарда, като до момента акциите са поскъпнали с 37% през тази седмица.

По този метод Rio ще получи достъп до литиеви мини, преработвателни уреди и залежи на четири континента, както и до клиенти като Tesla, BMW и General Motors.

Главният изпълнителен шеф на компанията Якоб Стаусхолм разяснява, че покупката е " забележителна стъпка напред в дълготрайната тактика на Rio Tinto ". Британско-австралийският холдинг се стреми да построи бизнес модел, който да го подреди на челните места в производството на литий.

От Arcadium Lithium дефинираха офертата като " безапелационна ", отразяваща цялостната и дълготрайна стойност на бизнеса и гарантираща непоклатимост за акционерите без значение от пазарната волатилност.
 Европейската промишленост за електрически автомобили към този момент се реди на опашки за литий от Сърбия
Европейската промишленост за електрически автомобили към този момент се реди на опашки за литий от Сърбия

След като компанията Rio Tinto получи зелена светлина за рандеман, предварителните поръчки към този момент летят

Rio Tinto изпитва компликации със стартирането на добива на литий в Сърбия, откакто в началото получи зелена светлина, само че обществото се опълчи заради страха от замърсяване. В началото на септември се наложи компанията да направи публично " шест обещания " към жителите, като за задачата персонално генералният шеф посети района.

Находището там има капацитета да се трансформира в най-голямата мина за рандеман на литий в Европа.

Опит за нови пазарни конфигурации

Новината за договорката удостоверява известието от началото на седмицата, че двете сдружения са в напреднал стадий на договаряния. Ако договорката въпреки всичко бъде финализирана, Rio Tinto ще се трансформира в един от най-големите снабдители на литий в света, отстъпвайки единствено на Albemarle и SQM.

Сделката идва в миг, когато минните компании се стремят да обезпечат основни минерали за световния енергиен преход, написа CNBC. Цените на лития са подложени на напън заради свръхпроизводството на Китай. Ръководителят на Arcadium Пол Грейвс добави, че договорката ще даде на компанията " опция да форсира и разшири тактиката си. "

Тази година в бранша към този момент имаше опит за сходна договорка, която обаче не се осъществя. Гигантът BHP се отхвърли от даването на твърда оферта за придобиването на Anglo American след отхвърли на последната да удължи периода за договаряния. Целта беше консолидиране на напъните и капитализиране на сериозната роля на цветния метал в зеления преход.
 Боливия желае да усили износа на литий за Русия
Страната с най-големи находища на литий в света желае да усили износа му за Русия

Наскоро " Росатом " подписа контракт за строителството в страната на цех за произвеждане на литиев карбонат
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР