Новият и стар финансов министър влизат в битка. Часове след

...
Новият и стар финансов министър влизат в битка. Часове след
Коментари Харесай

Новият и стар финансов министър влизат в битка – Петкова търси от Василев липсващи 3 млрд. лева!

Новият и остарял финансов министър влизат в борба. Часове откакто зае поста финансов министър Людмила Петкова откри, че във фискалния запас има 6 милиарда и 680 милиона лв., вместо оповестените от Асен Василев при предаването на властта тази заран 9 милиарда и 900 милиона лв..

„ Всичко ще се ревизира, както и от господин Димов, по този начин и от мен, защото давам отговор и за двете приходни организации. Бюджетът и приходите са приоритет за България и ще бъдат на директно послушание, няма да има заместник-министър, който да дава отговор за тях “, съобщи Людмила Петкова.

Василев регистрира още, че остава министерството с 15% повече доходи събрани от данъчните, само че със 7 на 100 по-малко от митниците.

Като причина уточни, че бургарската рафинерия работи на половина. Данните на някогашния и сегашен министър се разминаха съществено във връзка с фискалния запас.

„ В момента във фискалния запас има 9,9 милиарда лв., които са изцяло задоволителни за естественото опериране на страната “, означи Асен Василев.

Часове по-късно новият финансов министър разгласи: „ Всъщност към дата 8 април фискалният запас е в размер на 6 милиарда и 689 млн. лв. “.

Оказа се, че Василев е показал данни от 29 март. Новият министър не съумя да изясни къде са отишли 3,3 милиарда за интервала до 8 април.

„ Мога единствено по принцип да предположа. 1,6 милиарда са средствата, които бяха предоставени по отношение на придобиване на вземанията на „ Топлофикация “ от Българския енергиен холдинг и „ Булгаргаз “, съобщи Людмила Петкова.

За останалата сума ще бъде направена инспекция защо е изхарчена.

Бившият финансов министър Асен Василев обаче пусна в обществените мрежи известие, в което се споделя, че с изключение на парите за БЕХ 1,5 милиарда са отишли за погашение на пенсии.

„ Фискалният запас в края на март е 9,9 милиарда лв.. Големи заплащания са направени при започване на април – 1,6 милиарда лв. към БЕХ за дълга на „ Топлофикация “ и 1,5 милиарда за погашение на пенсиите през април “, сподели Василев.

„ Очакваните данъчни доходи през април са 3,9 милиарда лв. и идват на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху приходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност запасът се мери постоянно към края на месеца. Така че, в края на април се чака той да е отново над 9 милиарда лв. “, декларират от „ Продължаваме промяната “.

Новият и остарял финансов министър влизат в борба

„ Трудно ми е да допускам, че госпожа Петкова, която също получава ежедневните информации от дирекция “Държавно Съкровище ” не знае тези обстоятелства. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата банкрутира ” и “ще умрем от мраз ”, съобщи съпредседателят на Политическа партия Асен Василев.

Ето каква графика приложиха от „ Промяната “:

 

 Новият и остарял финансов министър влизат в борба - Петкова търси от Василев изчезнали 3 милиарда лв.! Снимка: БГНЕС

Във връзка с публикуваната информация от служебния министър на финансите Людмила Петкова, че фискалният запас на страната е с съвсем 3 милиарда по-малко от оповестения от досегашния министър на финансите Асен Василев, заявяваме следната позиция на Политическа партия „ Продължаваме Промяната “ и посочваме какви са обстоятелствата: Резерв в края на март 9.9 милиарда лева Големи заплащания направени при започване на април: 1.6 милиарда към БЕХ за дълга на Топлофикация и 1.5 милиарда за погашение на пенсиите през април. Очакваните данъчни доходи през април са 3.9 милиарда лева и идват на 14-ти (ДДС) и след 25-ти (Данък върху приходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност запасът се мери постоянно към края на месеца. Така че, в края на април се чака той да е отново над 9 милиарда лева Това се споделя в обяснението под графиката на Политическа партия.

 

Източник – Българска национална телевизия, bTV

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР