Новият главнокомандващ на ВСУ Александър Сирски направи първи публични изявления

...
Новият главнокомандващ на ВСУ Александър Сирски направи първи публични изявления
Коментари Харесай

Какво ще се промени във ВСУ при новия командващ

Новият главнокомандващ на ВСУ Александър Сирски направи първи обществени изказвания за това какви цели в този момент има украинската войска. Какво се съдържа в тези изказвания, каква е главната разлика сред Сирски и неговия предходник и какви първи стъпки ще предприеме новият пълководец?

При назначението на военачалник Александър Сирски на поста главнокомандващ на ВСУ най-голямо внимание притегли съветският му генезис. Бъдещият военачалник е роден във Владимирска област и приключва военно учебно заведение в Москва. Но това е по-скоро метафизичен и морално-етичен въпрос. Да, индивидът през 1991 година избира украински паспорт. Мнозина вършат това, тъй като имат вяра, че правенето на кариера в „ новите “ армии ще бъде по-лесно и по-бързо, в сравнение с в съветската, която се разпада пред очите ни. По това време заплатите във ВСУ са доста по-високи от тези във въоръжените сили на Русия.

По създание това е случайност. Но надали Сирски ще се опита да внесе случайност в дейностите на ВСУ. Една войска е на първо място административна конструкция. Изключително инерционна. Всяка смяна в нея се реализира с доста време и доста старания. Следователно можем да чакаме някои промени във ВСУ от Сирски лятото, само че не по-рано.

Освен това Сирски в действителност е съдружник на пенсионирания Залужни. Той се бори с него един до друг 10 години. Сирски като пълководец е много сходен на пълководец Залужни. Нито той, нито неговото обграждане в никакъв случай не са били забелязвани в някакво без значение теоретизиране и постоянно са работили прецизно по същия метод като своя старши шеф.

Сирски също сподели податливост към осъществяване на политически поръчки съвсем буквално. Например в Артьомовск командирът Сирски одобри формулировката „ Бахмутска цитадела “ прекомерно безусловно, което коства на ВСУ няколко десетки живота на военнослужещи.

Основната разлика сред Залужни и Сирски е отношението към тях от войските. Залужни се ползваше с огромен престиж, в това число чисто политически, и социологическите изследвания демонстрират това. Това отбелязва и западната преса. Отношението на войските към Сирски е меко казано доста скептично.

Зеленски подреди на новия пълководец на ВСУ да изготви проект за акцията през 2024 година и да промени тактиката, защото предходната не проработи. Трябва ли да приемем тези указания на съществено? Едва ли. Това, което имаме тук, е чисто политическа изразителност, нужна на Зеленски, с цел да легитимира оставката на главнокомандващия в разгара на военните дейности.

Сирски и екипът му не могат да измислят нови тактики. Никой от тези хора не може да се назова „ диванен военачалник “, само че и никой от тях няма нито опита, нито знанията да управлява огромни формирования от войски.

Всички те са израснали във войната в Донбас от 2014 година, след което претърпяват едно проваляне след друго, само че водят интервенции на най-много няколко батальона. Всъщност Сирски в този смисъл е по-скоро изключение, защото по време на интервенцията в Дебалцево той официално управлява дейностите на няколко сборни бригади. Това приключи, както си спомняме, доста тъжно за ВСУ.

Екипът му се състои от следните чиновници. Бригаден военачалник Алексей Гнатов, някогашен пълководец на 36-та бригада. Бригаден военачалник Михаил Драпати, някогашен пълководец на 58-ма мотопехотна бригада. Бригаден военачалник Игор Скибюк е пълководец на 80-а десантно-щурмова бригада, в този момент заместник-командир на Десантно-десантните войски. Полковник Павел Палис е пълководец на 93-та механизирана бригада.

Отделен е полковник Вадим Сухаревски, 39-годишният пълководец на 59-та мотопехотна бригада. Той е родом от Закарпатието, популации с унгарци град Берегово, неофициалната столица на унгарския район. Сухаревски се счита за нещо като легенда и амулет на украинската войска, защото точно на него – тогава пълководец на разследваща рота – се приписва съмнителната чест да открие огън по донецката милиция през 2014 година край Славянск. При президента Порошенко едрият и фотогеничен Сухаревски нормално ръководеше военните паради в центъра на Киев в Деня на независимостта на Украйна.

Сега точно Сухаревски ще управлява най-младото и перспективно направление – неотдавна основания нов клон на ВСУ – Силите за безпилотни системи. Назначаването на Сухаревски в действителност е първото значимо административно решение, взето от Сирски. Може би това е знак на какво ще разчита украинската войска от тук нататък. Може би вследствие на това до лятото ВСУ ще се опитат да приготвят някакво ново локално контранастъпление. Този път с акцент не върху бронираната техника, а върху БПЛА.

Концепцията на акцията през 2024 година, декларирана по-рано от Залужни, предвиждаше сляпа защита, с цел да измори съветските въоръжени сили в очакване на някои световни промени или прехвърлянето на нови западни оръжия. Това е рисков, въпреки и понятен път, защото ВСУ имат доста слаби места, във всеки един миг съветските войски могат да пробият украинската защита. В този случай Сирски ще стане новата изкупителна жертва.

В петък Сирски обществено показа новите цели пред ВСУ. Важното е, че по думите му в действителност няма конкретика, а единствено стремежи за „ рационализиране и задълбочаване “. В изявлението му участват фразите „ поддържа баланс “, „ би трябвало да знае “, „ непрестанно рационализиране “ и така нататък, и така нататък Това значи, че новият главнокомандващ към момента не е прецизирал същинските промени на ВСУ.

Освен това, от позиция на персоналния състав, най-вероятно ще бъдат заменени командирите на сборни групировки, в това число няколко бригади, настоящи в едно оперативно направление. Генералите и полковниците, упоменати нагоре, най-вероятно ще управляват или такива оперативни посоки, или даже типове войски, да вземем за пример десантните.

От чисто оперативна позиция това, което в този момент се допуска за ВСУ, е някаква интервенция за освобождение от блокадата на Авдеевка, съчетана с усъвършенстване на отбраната на града.

Отбраната на Авдеевския укрепен регион е съвсем разрушена и с цел да я поддържат, ВСУ би трябвало незабавно да усъвършенстват позициите си съгласно по този начин наречения сюжет от „ Мариупол “. А точно, унищожаване на единиците от предни позиции, оттегляне към центъра на града и периметъра на завода “Коксохим ”, само че това е политическо решение, което надали ще получи зелена светлина от Зеленски.

Така че назначението на Сирски единствено по себе си ще промени малко в оперативната конюнктура на линията на бойно прикосновение - най-малко в обозримо бъдеще. Промяната в украинското командване е на първо място събитие от вътрешнополитическия живот в Киев, а не демонстрация на някакви специфични старания на украинската военна мисъл. Въпреки това, смяна в екипа като цяло може да окаже въздействие върху управляемостта на ВСУ. Ще забележим резултатите от напъните на този екип през идващите месеци. Както и по какъв начин ще противодейства съветската войска.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24594Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед14363Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед8611Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед87638Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед353394Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед353394Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед249897Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед222783Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумКоментарен Поглед91710Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед91165Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и РусияАвторски:ПоследниНай-четени  Христо Георгиев  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР