Новият формат на Световното клубно първенство, който ще влезе в

...
Новият формат на Световното клубно първенство, който ще влезе в
Коментари Харесай

Ясни са първите три от Европа в новото Световно клубно първенство

Новият формат на Световното клубно състезание, който ще влезе в действие от 2025 година, беше публично доказан от ФИФА преди няколко дни и в италианските медии още занапред започнаха със сметките кой може да взе участие в първото издание на актуализирания шампионат, което ще се организира в Съединени американски щати през юни и юли.

Разширеният брой участници е 32 тима, като разпределението е следното: 12 от Европа, 6 от Южна Америка, по 4 от Северна/Централна Америка, Африка и Азия, както и 1 от Океания.

Последната квота е за представител на страната хазаин. Европейските квоти ще бъдат разпределени по следния метод: 4 от тях са за първенците в Шампионската лига от 2021 до 2024 година, а останалите 8 се разпределят съгласно клубната класация на УЕФА за същия интервал от време.

Така първите представители на Стария континент са ясни. Това са Челси (2021 г.), Реал Мадрид (2022 г.) и Манчестър Сити (2023 г.). Така остава единствено една шампионска квота.

Що се отнася до ранглистата, от клубовете отвън упоменатите три с най-голям коефициент е Байерн (Мюнхен) с 84 точки. Преднината на баварците е толкоз огромна, че те също наподобяват сигурни за първото издание на шампионата. Останалите тимове от топ 8 сега са Пари Сен Жермен (66 т.), Интер (60), Бенфика (49), Ювентус (47), Порто (45), Борусия (Дортмунд) (44) и Барселона (42).

Тук обаче би трябвало да се направи значимо конкретизиране: всяка страна има право на не повече от два участника. Така да вземем за пример Ливърпул има рейтинг, доста непосредствен до този на Байерн, само че не попада в класацията поради класирането на Челси и Сити.

Изключение в този случай може да се направи единствено в случай че британски тим победи в ШЛ през идващия сезон. Това важи за Манчестър Юнайтед, Арсенал и Нюкасъл, само че не и за мърсисайдци, които сигурно са навън, защото те се класираха за Лига Европа през идната акция. А другояче измежду останалите тимове с действителен късмет да си заслужат право на присъединяване са Република България Лайпциг, Севиля, Милан, Република България Залцбург и Наполи.

Друга детайлност е, че има огромна възможност Юве да изпадне от топ 8, защото индикациите от ФИФА са, че за тази ранглиста ще бъде взето поради само представянето в ШЛ, а “бианконерите ” няма да играят в шампионата през идната акция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР