Новият, Делта вариант на вируса, е по-агресивенПри Алфа варианта смъртността

...
Новият, Делта вариант на вируса, е по-агресивенПри Алфа варианта смъртността
Коментари Харесай

90% от приети в COVID реанимации умират

Новият, Делта вид на вируса, е по-агресивен
При Алфа разновидността смъртността при интубираните пациенти беше 50 на 100

Безплатните медикаменти са за затруднения

90 на 100 от постъпилите в Коронавирус реанимации умират още в първите 48 часа, заяви доктор Георги Миндов, ръководител на сдружението на общопрактикуващите лекари в София. При предходните талази смъртността в интензивните отделения била по-ниска - 50%, като 80 на 100 от интубираните са изгубили борбата с заболяването, до момента в който в този момент единствено 10 на 100 оцеляват.

“Делта” разновидността се популяризира доста бързо и е по-агресивен, предизвести докторът. Той разгласи, че измежду децата на възраст до 1 година има пик на инфектирани, което постанова откриване на интензивни кревати за тяхното лекуване.

“Процентът приети в болница пациенти с ваксина е доста нисък”, означи доктор Миндов. Само 13 души със приключен имунизационен цикъл са приети в болница за цяла София и единствено 2-ма са умряли.

Относно разкритите от здравното министерство Коронавирус зони, в които може да се правят прегледи на болни и да се изписват безвъзмездни медикаменти, общопрактикуващият доктор бе безапелационен, че те всеобщо не работят. По думите му в София работят една или две зони, а в останалите липсва личен състав.

“Тази концепция не може да се осъществя. Коронавирус зоните нямат покритие на територията на цялата страна. Имаме изострен дефицит от всевъзможни експерти. Освен това всички безвъзмездни медикаменти, които попадат в листата за изписване от Коронавирус зоните, действително са за лекуване на затруднения и се предписват чак когато пациентите се влошат, изясни доктор Миндов.

“За тези медикаменти пациентът би трябвало да отиде, към този момент с ясни признаци и доста заразяващ, до Коронавирус зоната - не е ясно с какъв превоз, в случай, че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани”. Доктор Миндов даде образец и с инжекционен вид на един от препаратите за домашно лекуване и изясни, че множеството пациенти не биха могли сами да си поставят инжекциите в корема.

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов също споделя, че Коронавирус зоните не работят в интерес на пациентите. Той отбелязва, че зоните са прекомерно малцина и изключват персоналните лекари от лекуването на болестта.
Болници разкриха Коронавирус отделения
Хоспитализират малчугани и в педиатричните звена

В две варненски лечебни заведения, УМБАЛ “Св. Марина” и “Майчин дом”, има отделения за подрастващи с COVID-19 с общо 25 кревати, като има подготвеност за откриване на още места. Към момента са настанени общо 5 деца, само че затруднения няма. Ситуацията е сходна и в МБАЛ Шумен, където са признати 3 деца, най-малкото от които е на годинка и осем месеца. Ако се наложи реанимация, дребните пациенти ще бъдат признати в общото интензивно поделение.

Във Великотърновска област има две деца на болнично лекуване. Едното е 8-годишно и се възвръща в регионалната болница във Велико Търново, а другото, 12-годишено, е прието в болница в болничното заведение в Горна Оряховица. И двете деца са в педитиатричните отделения на здравните заведения, защото в района няма профилирана педиатрична клиника.

При хора от рискови групи
Разрешиха трета доза ваксини
Препоръчват Pfizer/BionTech

Рисковите групи от популацията към този момент могат да си сложат трета доза от имунизацията на Pfizer/BionTech, Това реши Експертният съвещателен съвет по контрол на имунопрофилактиката. При предпочитание жителите, които са с първоначални и вторични имунни дефицити, имат онкологични болести или не са развили задоволителен имунитет след имунизация могат да приложат спомагателна или бустер доза ваксина против COVID-19. В рисковата група попадат също и лица в обществени институции за настаняване, медицински личен състав с висок риск от заразяване и лица над 65 години. От Експертния съвет предлагат преди използване на спомагателна доза да се извърши клиничен обзор и да се изследват антитела или имунни кафези след приключен имунизационен цикъл.

Третата доза би трябвало да се приложи най-рано 6 месеца след приключен имунизационен курс. При лица, настанени в обществени институции, медицински личен състав и лица над 65-годишна възраст целесъобразният период е 8 месеца. Хората, които не са построили задоволителен имунитет след имунизация или имат съпътстващи болести обаче, могат да ползват спомагателната доза 1 месец след приключен имунизационен цикъл.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР