Новият британски премиер Риши Сунак ще говори днес за първи

...
Новият британски премиер Риши Сунак ще говори днес за първи
Коментари Харесай

Какво предстои в британския парламент

Новият английски министър председател Риши Сунак ще приказва през днешния ден за първи път пред Народното събрание и ще се изправи против лейбъристката съпротива, която се радва на възходящ рейтинг в социологическите изследвания и приканва за предварителни избори в страната, обзета от икономическа и политическа рецесия.

За първи път цветнокож министър председател, изповядващ хиндуизма и произхождащ от някогашна британска колония, както и най-младият в най-новата история на Англия, ще се изправи по обед пред депутатите от Камарата на общините, по време на обичайния парламентарен надзор, който постоянно прераства в доста оживени разногласия.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър поздрави през вчерашния ден Сунак в Туитър, само че бе безмилостен: британците " имат потребност от ново начало и да се произнесат за бъдещето " на страната, написа той. Лейбъристката съпротива, която води с огромна преднина в социологическите анкети, приканва за предварителни парламентарни избори съвсем всеки ден, без да чака 2024 година, като жигосва политиката на консерваторите, които „ раздробиха стопанската система на части “.

Риши Сунак, който остана единствен формален претендент след оставката на Лиз Тръс предходната седмица, встъпи в служба, откакто беше определен в понеделник за няколко часа от Консервативната партия, без да е споделил нито дума обществено и без да са се произнесли членове на партията.

Това лято те избраха Лиз Тръс пред извънредно богатия някогашен министър на финансите, който в разгара на рецесията с повишаването на живота, с инфлация от 10 %, прикани за бюджетна нерешителност и жигосах програмата на своята съперничка като измислена „ приказка “.

Той стана през вчерашния ден третият английски министър председател за по-малко от 50 дни и шестият след Брекзит през 2016 година. Риши Сунак обаче изключи предварителни избори, които консерваторите след 12 години на власт сигурно ще изгубят. Според изследване на Ипсос, оповестено в понеделник, 62 % от гласоподавателите желаят такива избори преди края на 2022 година

Ново държавно управление

След като се срещна с крал Чарлз Трети, който го натовари да сформира държавно управление, Риши Сунак разгласи през вчерашния ден " сложни решения " пред лицето на икономическата рецесия и даде обещание да " поправи грешките " на Лиз Тръс, която подаде оставка след 44 дни на поста.

„ Сунак и брачната половинка му имат положение от 730 млн. английски лири. То е два пъти по-голямо от приблизителното положение на крал Чарлз Трети. Имайте това поради, когато той приказва за взимане на " сложни решения “, означи язвително депутатката лейбъристка Надя Уитъм.

Привърженик на намаляването на разноските за ограничение на инфлацията, вместо да прибягва до дълг за подкрепяне на семействата - политика, желана от Лиз Тръс, Риши Сунак преназначи финансовия министър Джереми Хънт, който след назначението си в разгара на рецесията в средата на октомври внесе видимо успокоение на пазарите.

Той би трябвало да показа нови бюджетни ограничения на 31 октомври.

Завръщането на Рааб

Риши Сунак се стреми да сплоти консервативните депутати, които са надълбоко разграничени след 12 години на власт. Той съумя да събере поддръжката на някогашните последователи на Борис Джонсън, с цел да бъде определен, макар че някои го упрекнаха в изменничество през юли, когато оставката му от министерството на финансите, последвана от още към 60 други чиновници, докара до рухването на държавното управление на Джонсън.

Доминик Рааб – непосредствен съдружник на Сунак – в това време възвърна поста си на вицепремиер и министър на правораздаването, който трябваше да напусне след оставката на Борис Джонсън.

Назначена през септември от Лиз Тръс за министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман, която ѝ обърна тил предходната седмица, също е преназначена на своя пост. Притежаваща въздействие в дясното крило на партията, тя има доста твърда позиция във връзка с миграцията.

В разгара на войната в Украйна министрите на защитата Бен Уолъс и министърът на външните работи Джеймс Клевърли също резервираха своите ресори.

Като първи контакт с задграничен водач Риши Сунак реши да беседва нощес с украинския президент Володимир Зеленски и го увери в „ непоколебимата поддръжка “ на Англия пред лицето на съветската инвазия. Той беседва по телефона и с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

(БТА) / (Алексей Маргоевски)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР