Новият български премиер прекратява възпрепятстването на РСМ към ЕС. Това

...
Новият български премиер прекратява възпрепятстването на РСМ към ЕС. Това
Коментари Харесай

Financial Times: Новият български премиер прекратява блокадата на Северна Македония за ЕС

Новият български министър председател приключва възпрепятстването на РСМ към Европейски Съюз. Това оповестява в своя статия  " Financial Times ".

„ Новият министър председател на България даде знак, че София ще приключи възпрепятстването на кандидатурата на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз, откакто държавното управление му встъпи в служба. Кирил Петков беше определен за министър-председател от Народното събрание на страната в понеделник. Това се случи, откакто неговата партия взе максимален дял от гласовете на изборите през ноември. Той направи поръчката и удостовери уговорката на България към НАТО и Запада. “, написа " Financial Times ". 

„ Ние сме на 100 % за политиките на НАТО и Европейски Съюз “. Това декларира Петков в изявление за изданието преди гласуването в понеделник, съобщи tribune.bg.

„ Ще предложим нова процедура за Северна Македония, това би трябвало да стане бързо, в къс интервал от време, не повече от 6 месеца. “, декларира той.

„ Обратният завой идва, откакто предходната година България наложи несъгласие на договарянията на съседката си за присъединение към Европейски Съюз на фона на разногласия за история и еднаквост. “, означават от изданието и напомня по какъв начин след три извършени парламентарни избори се стига до сформирането на съдружно държавно управление.

Financial Times отбелязва като най-голямо предизвикателство пред новото държавно управление  кризата с ковид в страната. Изданието напомня, че България е измежду страните с най-високи равнища на смъртност в света и в това време измежду тези с най-ниски равнища на имунизация.

„ Със сигурност би трябвало да увеличим имунизациите “, сподели Петков в изявлението и добавя, че ще отпусне бюджет за акция. По думите му това е колкото здравна стратегия, толкоз и икономическа. „ Не можем още веднъж да затворим България. ”, добавя Петков.

„ Бъдещият министър-председател също ще се сблъска със комплициран външнополитически баланс в миг, когато Русия играе все по-настоятелна роля в района “, се отбелязва в публикацията.

Петков декларира пред изданието, че новото държавно управление ще сложи нова основа полемиките със Северна Македония. „ Ще използваме работни групи ... да се изработят решения по въпроси като взаимна икономическа активност, инфраструктура, просвета и история “, добавя той пред Financial Times.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР