Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески

...
Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески
Коментари Харесай

НСО въвежда мерки за сигурност в София, 140 делегати избират новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде определен през днешния ден от четвъртия Патриаршески изборен църковен събор, който стартира от рано сутринта.
Претенденти за поста на умрелия през март патриарх Неофит са митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил.
Гласуването би трябвало да завърши на обяд, а в 14.30 часа се чака да бъде оповестено името на новия глава на Българската православна черква.
След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена интронизация от 15 часа в храм - паметника " Св. Ал. Невски ". Новият патриарх ще може да се поклони пред мощите на патриарх Евтимий Търновски, защото светинята дойде през вчерашния ден от Троянския манастир особено за тържественото свещенодействие.
Много църковни посетители дойдоха в нашата страна, с цел да вземат участие в интронизацията. Най-многобройна е делегацията, която води Вселенския патриарх Вартоломей. Преди да се включи в церемонията по интронизацията на новия лидер на българската православна черква Вселенският патриарх Вартоломей водената от него делегация ще участват на свещенодействие в столичния храм " Света Неделя ", а по-късно ще отслужат и заупокойна молитва на гроба на Патриарх Неофит.
Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще вземат участие в церемонията по интронизация в катедралата “Св. Александър Невски ”.  Националната работа за защита (НСО) вкарва ограничения за сигурност в центъра на София през днешния ден за тържествените събития. От 12.00 часа зона за сигурност ще бъде обособена в периметъра сред бул. „ Васил Левски “, бул. „ Цар Освободител “, ул. „ Раковска “ и ул. „ Московска “.
От НСО показаха, че достъп на жители до зоната за сигурност ще бъде обезпечаван след идването на поканените за интронизацията делегати и публични лица и след прекосяване на инспекция за сигурност. 
Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ няма да бъде налична за жители. Желаещите да следят тържествените събития могат да го създадат на обособени за задачата позиции при северния и при южния вход на храм-паметника „ Св. Александър Невски “, където също ще бъдат проведени пунктове за инспекция, осведомиха от службата. От НСО подчертаха, че жителите и гостите ще бъдат проверявани с металдетектори за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.
За времето от 13.00 ч. до 22.00 ч. се вкарва възбрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 метра и с център пл. „ Свети Александър Невски “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР