Новият антикорупционен орган няма как да се справи с явлението

...
Новият антикорупционен орган няма как да се справи с явлението
Коментари Харесай

Томислав Дончев: И новият закон няма да изкорени напълно корупцията

Новият антикорупционен орган няма по какъв начин да се оправи с явлението корупция за няколко месеца, сподели пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Създавали се свръхочаквания, което единствено по себе си било рисково. " Нужда от сходен орган има и потребност от сходен закон има! Дали той ще способства за битка с корупцията по високите етажи на властта – да! Дали ще има резултат – да! Дали това ще изкорени корупцията по принцип - това към този момент е заблуда ", заключи той.
Относно пълномощията на новия антикорупционен орган да желае използване на СРС при подозрения за непозволено обогатяване, Дончев съобщи: " По принцип, всеки миг, когато страната се пробва да пази устоите си, в това число случаите, когато тя се бори с корупцията, с престъпни закононарушения, с тероризъм, тя нарушава нечии права. Всички добре го знаем В последна сметка, задачата на закона нали е да изкорени корупцията. Това няма по какъв начин да се случи без страната от време на време да влиза в персоналното пространство. В последна сметка, цялото правосъдие и репресивната роля на страната е обвързвана с ограничение или лишаване на права!  По какъв метод другояче да се борим с корупцията. Опитът от последните съвсем 3 десетилетия демонстрира, че корупцията със заклинания, с украшения досега не е преборена. Почти няма международно прилаган прийом за битка с корупцията, който да не е прилаган в България, " сподели вицепремиерът.
Не знам дали температурата на политическите пристрастености се въздейства от празничния цикъл, само че е обикновено поради топлите, светли, християнски празници да приказваме за примирение. Колкото до високата температура, тя се галванизира взаимно, не идва единствено от едно място. Изпращаме година на " остри политически пристрастености ", сподели още Томислав Дончев. Все отново в политиката би трябвало да има да има страсти, би трябвало да има възприятие. Това не е чиновническа работа. Само по себе си, това не трябва да ни тормози. По-притеснителното е, когато се поддържа политически репертоар, който е всъщност деконструктивен и лишава опцията да се вземат сложни, от време на време непопулярни решения. Дългият режим на вложение в сходни пристрастености прави невероятно вземането на рационални решения, което би би трябвало да е задачата на политическия развой, продължи той.
Според вицепремиера левицата още от изборите е заложила на абсолютно популистки настроения. Атакуват се всички режими или принадлежности на ръководството. Направихме по този начин, че значително целия инструментариум, примерно, за ръководство на
обществения запас  - социална поръчка, концесия - да звучи постоянно, по формулировка, като нещо неприятно. Нормално е да има и
подозрения, и съмнения, а евентуално и случаи на корист с тези режими, само че по какъв начин се ръководи без да имаме публични поръчки и без да се вършат, да вземем за пример, концесии, попита Томислав Дончев. Според него мораториумът върху реимбурсирането на новаторските медикаменти е бил опит да се направи промяна и да се лимитират злоупотребите в опазването на здравето “, който обаче не е бил добре пояснен.
На въпрос какъв брой оферти на опозицията е приело ръководещото болшинство, Дончев съобщи: " Бих приел добра концепция, която не произлиза от кръговете на ръководещите, стига да е добра. Причината, примерно, да не бъдат признати предложенията, свързани с по този начин наречения
различен бюджет на Българска социалистическа партия е не тъй като той е препоръчан от опозицията, а тъй като предложенията не са положителни!  От аритметична позиция са погрешни, неверни, а някои от тях – рискови. Редно е опозицията непрестанно да подлага на критика, да предлага различни оферти, единствено че това, което ме безпокои, е, че предложенията не са положителни!
Дончев дефинира като „ синтетичен скандал “ добилия известност през есента „ Кум-гейт “, в който беше забъркано името на съпартиеца му от ГЕРБ Делян Добрев. Да се вършат графики и да се основават несъществуващи или комични връзки е доста близо до хибридната война, съобщи той. И продължи за " Суджукгейт: " Не може да очаквате, когато имаш няколко хиляди души актив - общински съветници, кметове, народни представители и по този начин нататък, държанието на всеки от тях да е безусловно неукоримо и следвайки най-висши морални стандарти. Разликата сред нас и другите е, че когато има сходно укоримо държание, се вземат ограничения ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР