Новият албум Dirty Nails на добре познатия на българската публика

...
Новият албум Dirty Nails на добре познатия на българската публика
Коментари Харесай

Dirty Nails на Кикимора в световна класация за Топ 50 на най-добрите рок албуми на годината

Новият албум " Dirty Nails " на добре познатия на българската аудитория рок музикант Николо Коцев и неговата група " Кикимора " влезе в Топ 50 на най-хубавите рок албуми на годината в класацията " Denim & Leather " - на забележителното 9-то място.

" Denim & Leather " е уеб ранглиста за най-хубавите рок албуми през миналата година, построена върху лични мнения на меломани и музикални експерти от целия свят и отдадена, както тя сама се дефинира, на непрекъснато развиващия се свят на рока и метъла.

Албумът излезе на 15 май 2021 година под името „ Dirty Nails ” и беше показан на специфичен концерт в „ Джой Стейшън “ на 4 декември.

Николо Коцев е добре прочут на българската аудитория и един от обичаните рок създатели, чиито артикули съчетават традицията с новаторско, прогресивно звучене. Николо е прочут по целия свят със своите планове, най-известният от които е може би “Брейзън Абът “, в границите на който работи с известни музиканти като Глен Хюз и Джо Лин Търнър от „ Дийп Пърпъл “, Сванте Хенрисон, Мик Микаели и Иън Хаугланд от „ Юръп “, както и звездната Алана Майлс.

Специално за БГНЕС Николо Коцев разяснява слагането на групата измежду Топ 50 на рок албумите на годината, с забавни детайлности за основаването на албума и какво значи това самопризнание за " Кикимора ", отбелязала неотдавна 10-годишнина от основаването си.

" От наша персонална позиция албума е на доста високо равнище, за което съдим и по многочислените рецензии, които получихме в разнообразни онлайн издания и които са много лаксави. Някои от написалите ги ни познават отпреди и за тях името ми стои като гаранция за високо качество. Да бъдем на 9-то място в ранглиста на най-хубавите рок албуми е изненадващо, само че и ни радва ", сподели Коцев.

" Направихме един доста стабилен албум, доста хора бяха сюрпризирани в интернационалната преса, доста от тях се чудят къде сме били тези 10 години от основаването ни, та не са знаели за нас ", сподели още той.

Според Николо качествата на албума се състоят във висока степен музикантлък, не безпределно повторение на изтъркани към този момент рифове - групата търси високо инструментално и вокално майсторство и натъртва на писането на положителни текстове.

" Албумът е записан безкомпромисно, по допустимо най-високите международни стандарти, въпреки всичко съм бил продуцент на звукизапис и разбъркване на международно известни рок групи и пристигам от една одобрена в целия свят школа. За правенето на добър звукозапис и разбъркване се желаят познание и можене, а не техника. Сега към този момент всеки разполага с добра техника, само че най-важното е да притежаваш нужното умеене и знание ", счита рокаджията.

Новият албум е формиран от 11 части на британски език. Те звучат съвременно, само че в същото време с бездънен поклон към класическия рок с нотки на напредничавост. Албумът се приема еднообразно добре както от почитатели на класическия хардрок, по този начин и от фенове на модерния тежък рок като хеви метъл и почитатели на прогресивната музика.

Детайлите към съдаването на албума Николо споделя с нотка на горест от тежката обстановка с музикантите у нас, изключително с рок създателите, усложнена още повече от сложните условия на пандемията.

" Бях решил да не издавам повече албуми, поради на това, че основаването на един албум към момента е по-скоро загуба на време и пари - музиката се краде в интернет, а с цел да можеш да получиш някакви значими средства като възвращаемост би трябвало да имаш няколкохиляди часа стрийм, като за тази цел би трябвало да си знаменит музикант от рода на Селин Дион и да бъдеш гледан стотици хиляди пъти. Това за елементарна група като нас са безусловно галактически числа ", споделя Николо Коцев. " Така че правенето на албум у нас е по-скоро с цел да получиш самопризнание и да затвърдиш авторитет. Кой е вманиачен, с изключение на аз - Николо Коцев, да направи албум просто за авторитет? За да направи албум, на един музикант са нужни най-малко 20 000 лв. и имайки поради съвсем никаквата възвръщаемост, съгласно него е по-добре за тези пари да си купи, да вземем за пример, вила в родопския Балкан. Така че ние издадохме този албум, тъй като нямаше какво друго да вършим в пандемията, нямахме концертни или други изяви по разбираеми аргументи. "

По думите на Николо цялата промишленост сега е в нокдаун, тъй че групата е основала този албум с " плахата вяра, че ще получи несъмнено самопризнание, авторитет, предложения за европейски фестивали ".

" За благополучие той получи доста положително приемане и тази ранглиста е едно от доказателствата за това - някой е слушал, мислил и изразил желание и в тази връзка забележителното 9-то място може единствено да ни радва ", заключи Николо Коцев в коментара си за организация БГНЕС.

А за признанието, получил " Dirty Nails " отвън рамките на страната ни, съдим по голям брой рецензии, оповестени в редица онлайн издания в разнообразни страни по света.

Майк Макмеън разяснява в портала Metal Temple: " Кикимора ", учредена през 2011 година от изключителния китарист Николо Коцев, е българска хеви метъл/неокласическа рок група. Последният им албум, публикуван от Escape Music Ltd и озаглавен " Dirty Nails ", е с единадесет песни и показва звучене, което не се разграничава от това на въздействията на " Deep Purple " и " Rainbow ". Много мощна в своето музициране, групата си проправя път през този запис с опит, който рядко се среща в днешно време. Коцев е образувал впечатляваща група музиканти, с цел да издаде англоезичен албум, цялостен с избухлива музика. Работата на клавишите и органа е зашеметяваща, впечатляващи са и китарните рифове на Коцев, които доста припомнят за творчеството на Ричи Блекмор от края на седемдесетте и началото на осемдесетте години. Искрено се надявам да видя момчетата да обикалят из Съединените щати в някакъв миг на поддръжка на този запис. Те са едни от най-силните музиканти, които съм чувал напоследък. "

Уеб порталът Dangerdog Music Reviews пък декларира: " Песните в албума съдържат детайли, които са бързи и тежки, само че в същото време заредени с рок темп и груув, мощно възприятие за благозвучност и обилие от вокална естетика. И, несъмнено, взривяващи сола на Коцев ".

Испанският портал viriAOR прибавя от своя страна: " В " Dirty Nails " откриваме фантастична работа на вокалиста Никола Здравков, един доста характерен глас с хубав тембър, артист на високо равнище, който умее да модулира тоновете си, звучейки мощно, блусарско, едно огромно изобретение. Страхотна музикална продукция и песни, цялостни със мощ, заредени с страсти, които те придвижват в най-хубавата ера на хард рока, оня хард рок със завладяващи китари и прецизна клавирна работа. Това е добре свършена работа от хора, които обичат мелодията и положителния типичен хард рок - нещо, което те са съумели да уловят съвършено в единайсетте си песни. "

Картината приключва коментарът на Хал К. Ф. Астел за портала Apocalypse Later Music Reviews: " Грабнаха ме мелодиите и методът към писането на песни. Определено ще се опитам да намеря едноименния дебют на групата, публикуван през 2015 година Трябва да видя и какво друго се случва в България, защото Коцев не е единственият член на групата, който е свирил с други групи.

Не съм сигурен, че съм чувал друга българска хард рок група, само че " Кикимора " са една от тези, за които съм доста благополучен, че открих. Чудя се какви ли още има там?! "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР