Новите власти на грузинския проруски сепаратистки регион Южна Осетия обявиха,

...
Новите власти на грузинския проруски сепаратистки регион Южна Осетия обявиха,
Коментари Харесай

Южна Осетия се отказа от произвеждане на референдум за интеграция в Русия


Новите управляващи на грузинския проруски сепаратистки район Южна Осетия оповестиха, че се отхвърлят от организирането на референдум за интеграция в Русия, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В декрет „ президентът “ Алан Гаглоев акцентира „ несигурността, обвързвана с правните последствия “ от сходна стъпка, за която беше взел решение предшественикът му Анатолий Бабилов. Допитването трябваше да се създаде на 17 юли.

Гаглоев уточни също „ недопустимостта на едностранно решение посредством референдум по въпроси, засягащи законните права и ползи на Руската федерация “.

Същевременно, Гаглоев прикани за неотложно осъществяване на съвещания с съветската страна по всички въпроси, свързани с по-голямата интеграция на Южна Осетия и Руската федерация.

На 13 май южноосетинските управляващи оповестиха, че Бабилов е подписал декрет за производство на референдум, който отразява „ историческия блян “ на жителите на тази дребна кавказка територия да се причислят към прилежаща Русия.

„ Връщаме се вкъщи “, разяснява тогава Бабилов и добави, че „ е пристигнал моментът да се обединим един път вечно “. „ Южна Осетия и Русия ще бъдат дружно. Това е началото на страхотна нова история “, сподели още Бабилов.

В началото на месеца обаче, Бабилов не съумя да завоюва втори „ президентски “ мандат. Русия изрази вяра, че неговият правоприемник на поста Гаглоев ще обезпечи „ последователност “ в връзките с Москва.

Южна Осетия, която има население от едвам 50 000 души, беше в центъра на руско-грузинската война през 2008 година, след която Кремъл призна независимостта ѝ, както и тази на различен сепаратистки грузински район – Абхазия, и разположи там военни бази.

Съобщението на „ президента “ Гаглоев беше направено на 96-тия ден от нашествието на съветската войска в Украйна, където водачите на сепаратистките райони Донецк и Луганск, чиято самостоятелност също беше приета от Москва, показаха интерес за консолидиране в Русия.

Грузия, където съветската атака против Украйна провокира вълна на взаимност, счита за неприемлива опцията Южна Осетия да се причисли към Русия.

През август 2008 година Русия атакува Грузия, чието държавно управление се сражаваше с проруски милиции в този район, откакто те бомбардираха грузински села.

Боевете завършиха за пет дни с преустановяване на огъня, контрактувано с посредничеството на Европейския съюз. Междувременно починаха 700 души, и се стигна до разселване на десетки хиляди грузинци.

През март прокурорът на Международния углавен съд в Хага Карим Хан разпореди да бъдат издадени заповеди за арест за трима сегашни и някогашни високопоставени чиновници в Южна Осетия по отношение на военни закононарушения, осъществени против етнически грузинци.

Сред закононарушенията, в които тримата са упрекнати, са изтезания, нелегално задържане, взимане на заложници и депортиране.

Миналата година Европейският съд за правата на индивида се произнесе, че Русия носи отговорност за нарушение на човешките права в интервала след войната от 2008 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР