Новите учебници в Хонконг ще учат учениците, че градът никога

...
Новите учебници в Хонконг ще учат учениците, че градът никога
Коментари Харесай

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици

Новите учебници в Хонконг ще учат учениците, че градът в никакъв случай не е бил английска колония, след главен ремонт на образователен предмет, който управляващите упрекнаха за предизвикателство на продемократичните митинги, написа " Гардиън ".

Според локални отчети новите текстове ще учат възпитаници, че китайското държавно управление не е признало договорите, които отстъпват града на Англия след опиумните войни (1840-1842 година и 1856-1860 г.). Те завършиха през 1997 година, когато Англия върна Хонконг под китайски надзор и затова текстовете настояват, че Хонконг в никакъв случай не е бил английска колония.

Новите книги одобряват и описа на Пекин, че протестното придвижване през 2019 година е било движено от " външни сили ", заяви South China Morning Post.

Четирите комплекта учебници по демократичните науки в Хонконг бяха пуснати онлайн предходната седмица, с цел да могат учебните заведения да изберат материали за новата образователна година през септември. Те са предопределени да се употребяват от възпитаници от четвърти клас в часовете по " поданство и обществено развиване ", които замениха курса по демократични науки, основан през 2009 година, с цел да научи учениците на сериозно мислене. През 2020 година курсът по демократични науки е нападнат от про-пекинските управляващи, които го упрекнаха, че подтикват младежите към митинги и дадоха обещание поправяне.

Кари Лам сподели, че учениците се нуждаят от отбрана, с цел да не бъдат " отровени " и да бъдат хранени с " подправена и предубедена информация ".

Последвалата проверка на просветителната система включва нараснал акцент върху националната сигурност и патриотизма, като учителите бяха насърчавани да рапортуват за възпитаници, които са нарушили закона за националната сигурност.

" Необходимо е учебните заведения да научат учениците да мислят положително и да обичат своята нация ", сподели в понеделник ръководителят на просветителния отдел на Хонконг.

Няколко от учебниците разискват закона за националната сигурност от 2020 година - необятно подложен на критика като нарушение на главните свободи посредством възбрана на актове на противоречие като ги дефинира за тероризъм, сецесионизъм, непознато въздействие или протест. Според един учебник законът е въведен в отговор на " насилствени терористични действия " и противозаконни дейности през 2019 година, които заплашват националния суверенитет и сигурност.

Друг загатва " националната сигурност " 400 пъти на 121 страници, се споделя в отчета.

Поддържаният от страната таблоид в Китай Global Times съобщи, че измененията ще подсигуряват, че " някои учители към този момент няма да могат да предават своите неправилни и отровни политически възгледи на учениците, когато преподават този курс ".

Танг Фей, редактор и рецензент на два от учебниците, а също и законодателен орган в Хонконг, сподели пред изданието, че текстовете са минали вътрешен обзор и в този момент чакат дефинитивно утвърждение. С новите текстове " няма да е належащо учителите да внасят прекалено много друго наличие ", сподели Танг.

Предложените нови учебници идват единствено седмици преди Хонконг да означи 25 години от връщането му от Англия. На територията бяха обещани 50 години полуавтономия, само че деятели настояват, че репресиите след 2019 година, законодателството за националната сигурност, изборните промени и възходящите намеси на централното държавно управление в гражданското общество и медиите на процедура към този момент са поставили завършек на тази полуавтономия.

Тазгодишната годишнина на 1 юли също ще означи първия ден на новия определен от Пекин водач на града Джон Лий. Лий, някогашният началник на сигурността, ще поеме поста от Лам.

Висшите ръководители на Китай обичайно участваха на церемонията по полагане на клетва. Присъствието на Си Дзинпин не е доказано, само че спекулациите се усилиха, откакто най-малко едно главно учебно заведение в Хонконг разгласи, че търси възпитаници, които да прекарат една седмица в хотелска карантина, което допуска, че подготовката за строга " затворена " система ще разреши на Си да посети събитието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР