Новите ценови решения за вятърните централи бяха приети 2-3 години,

...
Новите ценови решения за вятърните централи бяха приети 2-3 години,
Коментари Харесай

Ветроенергийната асоциация иска ясни правила за работа на регулатора

Новите ценови решения за вятърните централи бяха признати 2-3 години, откакто съдът анулира предходните

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Регулаторът одобри нови остарели цени за вятърната сила

Решението на КЕВР е със същите параметри като това от 2012 година, което беше анулирано от съда
29 ное 2017
ДКЕВР разгласи безсмислено решение за по-ниски цени на ВЕИ

Цените на силата от бъдещите зелени централи понижават за една година, само че за същия период се замразява присъединението им към мрежата
2 юли 2014
Инвеститори в зелена сила може да съдят НЕК (допълнена)

Компанията не желае да върне 100 млн. лева задатъци за неосъществени планове
13 яну 2014 Разработване на ясни вътрешни правила за работа на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) с съответни периоди, както и издание на информация за обжалвани и анулирани актове на уеб страницата й са част от ограниченията, които ще подобрят активността на комисията. За това упорстват от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) в сигнал до парламентарната енергийна комисия и подкомисията за наблюдаване активността на КЕВР. Причината за писмото са две решения на регулатора от ноември предходната година, определящи цени за изкупуване на електрическа енергия от вятърни централи, които на процедура преповтарят анулирани от съда цени.

Позицията на КЕВР е, че напътствията на съда са спазени, само че новите калкулации са довели до същия резултат. Според асоциацията обаче формалното осъществяване на правосъдното решение слага някои производители в неуместната обстановка да работят непрекъснато при действието на незаконосъобразни актове, които от време на време регулаторът приема отначало.

Систематичен проблем

Спорните решения са от 16 и 29 ноември 2017 година, като с тях КЕВР дефинира преференциални цени за изкупуване на електрическа сила, създадена от вятърни електроцентрали надлежно от 1 юли 2012 година и 1 юли 2013 година Те бяха взети, откакто през юни 2014 година и април 2015 година Върховният административен съд дефинитивно анулира предходните решения като незаконосъобразни. Новите цени обаче не се разграничават от старите, което съгласно БГВЕА е неуважение на правосъдни решения от страна на регулатора.

В сигнала си до Народното събрание от асоциацията показват, че " установяването на незаконосъобразността на новоиздадените решения е в прерогативите на българския съд ", като преди месец стана ясно, че засегнатите компании ще апелират. Целта на писмото в този момент е да се насочи вниманието на депутатите към пропуските при постановяване на решенията, които съгласно БГВЕА демонстрират последователен проблем при реализиране активността на КЕВР.

Непрозрачна и непоследователна

От асоциацията дефинират извършената от КЕВР процедура за приемане на новите решения като непрозрачна, защото не са били известени засегнатите лица и не е имало публично разискване. В същото време практиката на регулатора като цяло за осъществяване на публични разисквания при наново изговаряне по върнати от съда преписки е непоследователна - от време на време има, от време на време не. От БГВЕА считат, че комисията е непоследователна и във връзка с периодите, в които работи. За цените на електрическата енергия, създадена от топлоелектрически централи с смесен метод на произвеждане да вземем за пример, новите решения се взимат в границите на 3-4 месеца, а за ВЕИ централите - в границите на 2-3 години, което слага вторите в неравнопоставено състояние. Самите решения, които КЕВР е приела през ноември, не са били оповестени по явен и наличен метод на формалната страница на регулатора, показват от асоциацията.

Предложения

Въпреки че са нужни законодателни промени за работата на КЕВР, активността на комисията може да се усъвършенства и посредством административни ограничения, считат от БГВЕА. Като такива от там оферират да се разработят вътрешни правила за процедурите, които се ползват при анулация на актове на комисията и да бъдат оповестени на страницата на регулатора. Отново там би трябвало да има информация за обжалваните административни актове на КЕВР, както и за анулираните актове и подхванатите дейности. Според асоциацията това ще докара до повече поредност, гласност и бистрота в работата на комисията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР