Новите цени на водата за 26 различни района на страната

...
Новите цени на водата за 26 различни района на страната
Коментари Харесай

Регулаторът решава за нови цени на водата

Новите цени на водата за 26 разнообразни региона на страната ще бъдат разисквани в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Предложенията на регулатора се движат от повишаване с 6 на 100 до поевтиняване с 22 % за другите ВиК сдружения.

За да дефинира дали да има повишаване или поевтиняване на ВиК услугите в другите региони на третата година, регулаторът е ревизирал осъществяването на 5-годишните бизнес проекти на сдруженията, споделя Ивайло Касчиев от КЕВР.

„ До момента изменението на утвърдените цени беше обвързвано само с насъбраната инфлация. Сега към този момент се регистрира и действително свършената работа от сдруженията във връзка с осъществяването на капиталовите стратегии и индикаторите за качество “.

Поскъпване на ВиК услугите е планувано в 7 града, като най-голямото е от 6% и е за София и Разград.

В случая с водата поевтиняването може да бъде обсъждано и като неприятна вест, тъй като значи, че ВиК сдруженията не са се справили, споделя още Ивайло Касчиев.

„ Има няколко оператора, които се открояват с недобри реализирани резултати и при тези сдружения понижението на утвърдените цени е относително най-високо по отношение на другите “.

Поевтиняване е планувано за 16 обитаеми места, като най-голямото е във Видин – с близо 22%, в Сливен – 17%, в Ямбол и Добрич – 14-15%.

Без смяна остава цената на водата в Монтана.

За пръв път ВиК сдруженията в Хасково и Търговище имат утвърдени бизнес проекти. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще коства над 3 лв. за пространствен метър. Най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лeва.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР