Новите трасета за внос на газ в Европа, в това

...
Новите трасета за внос на газ в Европа, в това
Коментари Харесай

S&P Global Ratings: Новите трасета за внос на газ в Европа ще променят бизнеса на операторите на газотранспортните системи в Централна и Източна Европа


Новите трасета за импорт на газ в Европа, включително и „ Северен поток 2 “ и тактиката на Европейския съюз за повишение на гъвкавостта на пазара и диверсификацията на доставките ще окажат въздействие върху положението на кредитоспособността на операторите на газопроводи в района на Централна и Източна Европа. Това излиза наяве от отчета на рейтинговата организация S&P Global Ratings.

Експертите на S&P считат, че новите направления за импорт на природен газ, такива като „ Северен поток 2 “ (Nord Stream 2), “Турски поток “ (Turk Stream) и „ Южен газов кулоар “ (Southern Gas Corridor) ще преобразуват обичайните бизнес модели на фирмите, занимаващи се с рандеман и превозване на природен газ в Централна и Източна Европа.

Според организацията „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “, които би трябвало да бъдат въведени в употреба през 2020 година ще разполагат със обилни размери от енергийни запаси, за разлика от обичайния маршрут през Украйна и затова от страните от Централна Европа.

„ Кредитоспособността на фирмите, занимаващи се с превозване на газ по-скоро ще се окаже под напън поради увеличението на конкуренцията сред маршрутите, нарастване на волативността на размерите за пренос, последователно приключване на дълготрайните контракти ship-or-pay (споразумение за превозване при закрепена такса, без значение от доставените количества или стоки) “, нуждата от по-големи финансови разноски, означават специалисти на компанията.

Всички тези фактори, съгласно организацията ще доведат до нуждата от спомагателни вложения в нова инфраструктура в газопроводи в района. В същото време съгласно S&P през идващите три-четири години този напън ще бъде омекотен поради още настоящи контракти Ship-or-pay и от подпомагащото контролиране. В допълнение специалистите чакат, че въпреки всичко трасето през Украйна ще остане в употреба, само че през него ще се придвижват към този момент доста по-малки количества синьо гориво.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР