Новите сведения ни дават много по-мащабна представа за свършеното от

...
Новите сведения ни дават много по-мащабна представа за свършеното от
Коментари Харесай

Проф. Пламен Митев: Васил Левски е бил издаден още преди Арабаконашкия обир

Новите сведения ни дават доста по-мащабна визия за свършеното от Васил Левски. Турските следователи са разкрили една доста по-широка от до момента познатата тайна мрежа. По-важното, което откриваме, че в тази комитетска мрежа са взели участие основно млади, образовани, заможни хора на бизнеса, представители на са съсловието на българските първенци. Това съобщи във видео изявление за „ Студио Банкеръ “ проф. Пламен Митев от Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски “.

Вижте цялото изявление на проф. Пламен Митев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=FrovBbOV8Ew&feature=youtu.be

В изявлението проф. Митев сподели още:

Най-новите документи, които следва да бъдат оповестени към 18 юли, рождената дата на Апостола, демонстрират, че още на 16 септември 1872 година, т. е. седмица преди обира в Арабаконак(извършен на 22 септември), валията Ахмед Хамди паша изпраща доста обстоен отчет до великия везир, по това време Мидхат паша, в който разказва цялата конструкция на комитетската организация в Ловешко, Тетевенско, Софийско, Плевенско, Орханийско, Етрополско, цитирайки съответни имена, в това число името на Васил Левски, който е посочен като основна фигура в организацията.

От отчета се схваща, че турските управляващи са били наясно с решенията на БРЦК да се приготви въстание, да се трансферират през Дунав огромни партиди оръжие.

Новите документи демонстрират, че още от 16.09.1872 година управляващите знаят името на поп Кръстю като член на Ловешкия комитет, това удостоверяват също признанията на Димитър Общи и други задържани дейци, след обира на хазната в Арабаконак. И единственият член на този комитет, който не е задържан и съден, е тъкмо поп Кръстю. Твърдението, че не бил наказан, тъй като е бил владишки наместник, е доста противоречиво - същите нови документи демонстрират, че есента на 1872 година владишки наместник е бил друго лице.

Оказва се, че писмата на Любен Каравелов и Тодор Пеев за повдигане на въстание са попаднали в ръцете на управляващите преди да стигнат до Левски.

Очевидно е, че би трябвало да пренапишем тази част от историята и да разберем от кое място е изтичала информацията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР