Новите собственици на ТЕЦ-Варна имат намерение да възстановят работата в

...
Новите собственици на ТЕЦ-Варна имат намерение да възстановят работата в
Коментари Харесай

Новите собственици възстановяват работата в три блока на ТЕЦ-Варна

Новите притежатели на ТЕЦ-Варна имат желание да възстановят работата в три блока. Това излиза наяве от постъпилото в РИОСВ-Варна съобщение за капиталово предложение, видя Varna24.bg .
Припомняме, че договорката за продажба на неработещата ТЕЦ-Варна е финализирана.
Продавач на централата е чешката държавна компания ЧЕЗ, която доставя ток в Западна България, а покупател българската компания "Сигда ". Компанията е на сина и дъщерята на някогашния транспортен министър Данаил Папазов.
Плановете са централата още веднъж да бъде пусната в употреба. Тя беше спряна при започване на 2015 година, тъй като не дава отговор на екологичните условия. Цена на договорката не е оповестена, само че през 2006 година ЧЕЗ я купи за 206 млн. евро, като половината от сумата беше вложена за нарастване на капитала на сдружението.
Съгласно показаната до Регионална инспекция за опазване на околната среда информация енергийни блокове 4, 5 и 6 са построени и въведени в употреба в интервала 1977 - 1979 година Те са проектирани да работят с главно гориво въглища и природен газ. Общата конфигурирана топлинна мощ на трите блока е 3x597 МУ. В интервала 2012 година - 2014 година блоковете поетапно са спрени от употреба.

Инвестиционното предложение планува възобновяване употребата на блокове 4, 5 и 6 на "ТЕЦ Варна " ЕАД, с. Езерово като се употребява природен газ за главно гориво и за гориво за разпалване. Възстановяването на блокове 4, 5 и 6 за работа с гориво природен газ не е обвързвано с реконструиране, смяна и/или преустрояване, няма нужда от други спомагателни или поддържащи действия.

Връзката към съществуващата газопреносна мрежа е съществуваща и газовите съоръжения са главно реконструирани през интервала 1999 година - 2004 година

Разпределителният газопровод е причислен към националната газопреносна мрежа в ГРС "Страшимирово ".

За стартиране на блок № 6 се планува ремонт и изпитване на съществени спомагателни уреди за осъществяване на сложни проби.

Не се планува смяна и в съществуващата инфраструктура.

С прекосяването на главно гориво природен газ отпада нуждата от потреблението на открити въглищни хранилища, депа за сгурия и пепелина, мазутно стопанство, хидротранспорт на шлака и пепелина, заустване на отпадъчни води от сгурошламоотвала.

С реализирането на предлагането се чака понижаване на негативните въздействия от излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух и индустриални боклуци (сгурия, шлака, пепел, др.), образувани при изгаряне на въглища.

Според плановете на "Сигда ", първият блок на Топлоелектрическа централа ще бъде пуснат до три месеца. Ще проработи и прилежащото към централата пристанище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР