Новите промени в Конституцията, приети миналата година, създадоха интересен казус:

...
Новите промени в Конституцията, приети миналата година, създадоха интересен казус:
Коментари Харесай

Промените в Конституцията: Как депутатите могат да се окажат с двойни заплати?

Новите промени в Конституцията, признати предходната година, сътвориха забавен проблем: Възможно ли е народните представители в Народното събрание да се окажат с две заплати?

Спорен се оказа член 46 от Конституцията . В алинея 4 е записано „ с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно заседание “ . Това значи, че остарелият парламент продължава да работи до полагането на клетва на новите депутати. По този метод за интервала на застъпване може да се стигне до това депутатите да получават заплати и за двата мандата.

В момента депутатската заплата е над 6 000 лв. бруто . Зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Настимир Ананиев разгласи, че съгласно него не е редно да се взимат двойни заплати. Той акцентира:

„ Ако взема двойна заплата, ще се откажа от нея. “

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов дефинира проблема като „ следващ парламентарен парадокс “ и добави, че от партията му са декларирали това още в полемиките по измененията в Конституцията.

„ Това го няма на никое място по света и още веднъж беше направено за ПП-ДБ “, уточни Костадинов.

„ Запознат съм с това и по-скоро съм сюрпризиран, че вие не сте осведомени “, сподели ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР