Новите правила за военна регистрация и наборна служба в руската

...
Новите правила за военна регистрация и наборна служба в руската
Коментари Харесай

Готви ли Русия втора вълна на мобилизация?

Новите правила за военна регистрация и наборна работа в съветската войска реформират системата на " мобилизационно разрастване ", споделя съавторът им Андрей Картаполов, началник на комисията по защита в Държавната дума и някогашен заместник-министър на защитата. Означава ли това подготовка за готовност? Темата преглежда Би Би Си.

В изявление за телевизия " Россия 1 " в сряда вечерта Картаполов съобщи, че промените в закона " За военния дълг и военната работа ", които бяха незабавно признати от Държавната дума и утвърдени от Съвета на федерацията в сряда, са нужни, с цел да се модернизира съветската система за " мобилизационно развръщане " от " средата на предишния век " до " най-модерната в света ".

Журналистът Андрей Захаров (включен в листата на съветските управляващи като " задграничен сътрудник " ) пръв обърна внимание на думите на депутата в Twitter.

Би Би Си изследва по какъв начин приемането на поправките за " електронните призовки " може да е обвързвано с възможна нова вълна на готовност, за която съветските управляващи непрекъснато приказват.

Какво съставлява " мобилизационно развръщане "?

В съветското законодателство няма определение на това разбиране, макар че то постоянно се появява в текстовете на законите.

Според закона " За военния дълг и военната работа " точно за мобилизационно разрастване се основава " запасът на въоръжените сили " - той е предопределен за попълването им на три стадия: " по време на готовност, привеждане в бойна подготвеност и във военно време ".

Според закона " За мобилизационната подготовка и мобилизацията " подготовката включва учения и тренировки за мобилизационно разрастване.

Какво значи такова разрастване, се изяснява в открити източници само от неприложимия Военно-енциклопедичен речник на уеб страницата на съветското Министерство на защитата. В него се приказва за ограничения за " редовно прекачване на военната организация на страната от спокойно във военно време ". Това включва окомплектоване на персоналния състав в сходство с " военновременните условия " по време на " интервала на готовност.

Тоест речникът не дава явен отговор на въпроса дали мобилизационното разрастване се отнася за спокойно или военно време.

Как ще бъде направен планът на Русия според новия закон

Според съветското министерство на защитата разгръщането може да бъде общо (на цялата територия на страната) или отчасти (в избрани стратегически региони или окръзи).

" Привличането на жители в ресурс " като част от мобилизационно разрастване се прави със заповед на министъра на защитата, изяснява речникът. Не е конкретизирано дали тези заповеди би трябвало да бъдат оповестени.

Как са свързани промените с " мобилизационното разрастване "?

Министърът на защитата Сергей Шойгу разиска готовността на военните поделения за мобилизационно разрастване още през август 2021 година - отчетът от срещата е наличен на уеб страницата на Министерството на защитата. Според него към оня миг повече от 30% от офисите за военна регистрация и набор са били оборудвани със модерни автоматизирани системи за " мобилизационно разрастване ", а системата за военна регистрация и набор е била 98% приключена.

На същото съвещание беше казано, че цялостното довеждане докрай на оборудването " със модерни средства за автоматизация, телекомуникации и информационни канали " е планувано едвам за 2023 година Измененията, признати от Държавната дума тази седмица, ще узаконят електронното взаимоотношение сред военните и гражданските осведомителни системи и явно ще разрешат " мобилизационното разрастване " да се форсира фрапантно.

Може ли да стартира втора вълна на готовност без нови президентски укази?

Да, втора вълна на готовност в Русия е допустима - даже единствено тъй като указът на Владимир Путин за частична готовност не е анулиран, мобилизационният интервал към момента е в действие.

Шойгу заяви за края на мобилизационния план, само че не е оповестен документ, който да удостоверява това.

Технически видяно, уведомленията за набиране на военнослужещи могат да се изпращат когато и да е и в случайно количество на всички резервисти, споделя ръководителят на правозащитна организация Сергей Кривенко.

" Службите за военна регистрация могат да възобновят мобилизацията безпроблемно и да изпращат призовки на дребен брой хора в избрани райони паралелно с наборната работа ", сподели Кривенко.

Новите правила за наборна работа и военна регистрация съгласно него са неразбираемо дефинирани, както и понятието " мобилизационно разрастване ".

Според промените би трябвало да се сътвори указател на повиквателните за жителите, " подлежащи на приканване ". Според закона " За военния дълг и военната работа " това са жители в наборна възраст, които " не са в запаса ", т.е. наборници.

Има ли някакви разлики в ограничението на правата на " отклоняващите се от военна работа " и готовност?

В момента рестриктивните мерки на правата им са разнообразни, само че след влизането в действие на промените те всъщност ще бъдат унифицирани.

За наборния военнослужещ напускането на страната не е лимитирано от момента, в който наборната комисия издаде призовка, а по-скоро от момента, в който наборната комисия вземе решение да го активизира или изпрати на различна гражданска работа. Това не се случва автоматизирано, споделя Кривенко. Комисията може да уведоми Граничната работа за възбраната да освободи наборника, в случай че той не се яви в поделението си и не апелира решението на проектокомисията (сега то е спряно - промените към този момент няма да разрешават това).

Според новите правила на наборниците се не разрешава да напущат страната, в случай че са получили призовка за приканване, считано от деня, в който тя се смята за връчена (за това към този момент не се изисква връчване на ръка против разписка).

В случай на мобилизационен апел напускането на страната без разрешението на службата за набиране на военнослужещи към момента е категорично неразрешено за всеки, който е в запаса. През есента мъжете постоянно бяха спирани на граничните пунктове и летищата. Но беше мъчно да се свърши работата изцяло, споделя Кривенко.

Регистрите и електронните призовки ще създадат допустимо най-лесно затварянето на границите за " укривателите ", счита специалистът.

В същото време всички останали ограничавания на правата - да се записват като частни бизнесмени или " самонаети лица ", да имат благосъстоятелност, да ръководят автомобил, да получат заем или да продадат жилището си - ще се ползват за всички лица, подлежащи на военна работа, според новите правила.

В случай на втора вълна на готовност по-голямата част от мъжкото население на страната ще бъде подложено на такива ограничавания, считат специалистите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР