Новите правила за туристическите пътувания, предложени от Европейката комисия, ще

...
Новите правила за туристическите пътувания, предложени от Европейката комисия, ще
Коментари Харесай

Новите правила на ЕК за туристическите пътувания ще повишат цените в туризма

Новите правила за туристическите пътувания, препоръчани от Европейката комисия, ще покачат цените на туристическите услуги. За това предизвестяват от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА).

Припомняме, че в края на месец ноември от Европейската комисия предложиха уголемение на правата на пасажерите. Основно те включват възстановяване на опциите за обезщетение при анулирани пътувания, реализирани с разнообразни типове транспортни средства. Като в допълнение ново изискване е препоръчано предварителните заплащания за пътувания посредством медиатор да не надвишават 25% от крайната обща стойност на пътуването. Според туроператорите обаче точно това изискване е причина за нарастване на цената на проведените пътувания.
Европейска комисия предлага нови правила за туристическите пътувания
Очакваме това изискване да увеличи цените, да фрагментира търговците, предоставяйки минимални изгоди за потребителите, като евентуално изключи най-уязвимите от тази защитна скица и ги насочи към по-евтини, само че незащитени други възможности. Освен това заслужава рецензия фактът, че препоръчаните промени не са обезпечени с главните принадлежности, нужни за дейно справяне с огромни рецесии “, се споделя в публична позиция на туроператорите до медиите.

Освен това въведените правила могат да попречат на уредниците да оферират разсрочено заплащане на туристическите пакети, което ще сложи в неизгодно състояние уязвимите консуматори. Необходимо е по-широко разпространяване на разпоредбите за пакетни пътувания в полза на по-голям сегмент от жители на Европейски Съюз, пишат още туроператорите.

Нещо повече, европейските туроператори показват разочарованието си от това, че при създаването на препоръчаните промени  уроците на пандемията не са изцяло регистрирани. Въпреки че приветстват включването на ограниченията, свързани с ваучера като отплата за неосъществено пътешестване, те ги правят оценка като незадоволителни за превъзмогване на поредна възможна рецесия, провокирана от пандемия или друго широкомащабно събитие, водещо до понижена ликвидност.

Европейският комитет на Асоциациите на туроператорите и турагентите (ECTAA) и българските туроператори в лицето на  АБТТА изрично упорстват за включването на система за бързо възобновяване на средства, учредена на ускорена държавна помощ, която да е подготвена за бързо разрастване при положение на международни ограничавания на пътуванията или други опасности в бъдеще. Тоест за основаването на така наречен Гаранционен фонд, посредством който да могат да се подсигуряват правата и на пасажерите, и на бизнеса при непредвидени обстановки какъвто беше казусът с Коронавирус.

В България за подобен фонд се приказва от години, само че действителни стъпки към неговото основаване към момента няма. По време на един от служебните кабинети, в които министър на туризма беше Илин Димитров, се започнаха диалози с сектора. С встъпването в служба на настоящия отраслов министър Зарица Динкова, обаче, диалозите сякаш замръзнаха, макар нейното заричане за дейна работа в тази посока.
„ Активна работа “: Пореден министър с заричане за туристически гаранционен фонд
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР