Новите правила гарантират подкрепа за държавите по външните граници на

...
Новите правила гарантират подкрепа за държавите по външните граници на
Коментари Харесай

Елена Йончева и председателят на ЕП Роберта Мецола с общо  изявление за реформата на политиката за миграцията

Новите правила подсигуряват поддръжка за страните по външните граници на Европейски Съюз, като България, счита Йончева

„ Европа ще има по-силна законодателна рамка в региона на миграционната политика, която е идентична за всички страни членки. Тя ще бъде ефикасна и ще пази – метод, който е човечен и обективен към тези, които търсят закрила; корав към тези, които не дават отговор на изискванията да я получат; и непоколебим за тези, които експлоатират уязвимите “. 

Зад тази оценка се сплотиха ръководителят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола и Елена Йончева във връзка последните стъпки към окончателното утвърждение на промяната на миграционната политика на Европейски Съюз. Елена Йончева оглавява групата, която координира договарянията сред европейските институции по тематиката. 

„ Целта да бъдат признати едни от най-важните законодателни актове в този мандат на Европейския парламент е изпълнена с постигнатото авансово съглашение през декември 2023 година сред Европейския парламент и Съвета. С тях ще се сътвори работеща европейска система, която ще анулира сегашните правила в региона на миграцията, които са несправедливи – както към търсещите протекция, по този начин и към страните под напън “, разяснява евродепутатът Елена Йончева. 

Групата по договарянията се срещна в сряда с представители на последните пет ротационни ръководители на Съвета на Европейски Съюз – сегашния Белгия, и предходните четири – Испания, Швеция, Чехия и Франция. През септември 2022 година по самодейност на Елена Йончева и Роберта Мецола те утвърдиха пътна карта с съответни периоди и задължения за приемане на регламентите и директивите в Пакта за миграция. Целта беше по тях да бъде реализирано единодушие в границите на този мандат на Европейския парламент и преди идващите европейски избори през юни т.г. 

„ На нашата последна среща потвърдихме постигнатата сделка. Вървят последните стадии по пътя към образуване на общ европейски отговор на провокациите на миграцията “, сподели Елена Йончева.

Очаква се през идващите месеци Европейският парламент и страните членки в Съвета да одобрят постигнатите съглашения, като предстоят основни гласувания. 

Реформата се състои от 10 регламента и наставления, всеки от които се отнася до разнообразни аспекти в ръководството на миграционните потоци към Европейски Съюз – скрининг на идващите, механизъм за ръководство на миграцията и взаимност с страните, сложени под напън, правила за реакция при спешни обстановки, инструкция за връщане към страните на генезис и други Според Елена Йончева новите правила подсигуряват поддръжка за страните по външните граници на Европейски Съюз, като България, които сега поемат огромна част от тежестта при спешни обстановки.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР