Новите лица в политиката въобще не са нови. Василев и

...
Новите лица в политиката въобще не са нови. Василев и
Коментари Харесай

Съпругът на Ралица Агайн, Елвис Гури и Продължаваме Промяната!

Новите лица в политиката изобщо не са нови. Василев и Лорер се оказват в постоянни финансови обвързаности с няколко предходни държавни управления. „ Промяната “ е единствено в това, че се изкачиха до първия ешелон
Източник: Афера.бг

Точно Кирил Петков – министър-председател, Асен Василев – вицепремиер и министър на финансите, и Даниел Лорер – министър на нововъведенията и растежа, които показаха предходната година „ Продължаваме промяната “ като нова партия на политическата сцена, а те самите бяха наречени „ новите лица на смяната “, се оказва, че от години са като едно огромно икономическо семейство, което интензивно е работило и управлявало държавни запаси.

Към тях бихме прибавили още три имена, без които не би се случило това: на Евгени Ангелов – понастоящем ръководител на Българската асоциация за дялово и рисково вложение и редом ръководещ съучастник във фонда „ Силвърлайн Партнърс “, на Иван Христанов – заместник-министър на земеделието, и на Елвин Гури – изпълнителен шеф на „ Емпауър Кепитъл “.

В началото, естествено, е „ Харвард “ и желанието за… доста пари. „ Харвард “ е топлата връзка сред Петков, Василев и Ангелов. А изкачването до върховете в държавното ръководство изобщо не се случва отпреди година, а преди повече от 10 години. През това време те са овладели към този момент основни финансови институции, основали са търговски сдружения и фондове.

Кой кой е в схемата по реда на включване в държавното ръководство?

Евгени Ангелов

Пръв с държавен пост от харвардци се урежда Евгени Ангелов. Той е бил заместник-министър на стопанската система в първото държавно управление на Бойко Борисов (2009-2013), след което става консултант на президента Плевнелиев (до 2017). Управляващ съучастник в Silverline Capital и Съдружник в PostScriptum Ventures – значими и обилни по активност фондове. Понастоящем Ангелов е ръководител на Българската асоциация за дялово и рисково вложение.

Фокусът му на работа в държавния бранш е включвал разработване и използване на политики в региона на стопанската система, вложенията и нововъведенията. Ангелов е бил виновен за надзора на над 50 държавни предприятия и е отговарял за оперативна стратегия “Конкурентоспособност ”, възлизаща на 1.2 милиарда евро. Той е бил Председател на бордовете на Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания и София Тех Парк, на който е и основател. Паралелно Евгени Ангелов оглавява капиталовия ръб на “Джереми ” – фонд на фондовете с запас от 350 млн. евро, който обезпечава финансово и дългово финансиране на стартъпи и дребни и междинни предприятия.

Асен Василев

По Харвардска линия Евгени Ангелов, до момента в който е консултант на президента Плевнелиев, ходатайства Асен Василев да бъде назначен за министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков (13 март – 29 май 2013 г.), предшестващо държавното управление на Орешарски.

Василев още веднъж стъпва на политическата сцена като финансов министър в първото служебно държавно управление на Стефан Янев. Този пост като вицепремиер оглавява и сега в държавното управление на Кирил Петков.

Кирил Петков – от индустриална зона „ Божурище “, през пробиотици, до премиерския пост

През 2013 година Кирил Петков е представляващ сдружението „ Волаком “ АД. След дълго очакване – на 14 март 2013 година постъпва искане от „ Волаком “ АД за издаване на Сертификат клас Б – за капиталов план по отношение на въвеждане в произвеждане на летищни системи за сигурност в държавната зона Божурище – София, благосъстоятелност на Национална компания индустриални зони (НКИЗ). Сертификатът е подготвен на 27.05.2013 – тъкмо два дни преди да изтече мандатът на министър Асен Василев.

Цялата процедура е траяла рекордно късия период от месец и 28 дни. Обикновено лицензирането лишава сред 3 и 6 месеца при изрядни документи.

Тук странното е, че редом с подготовката на Сертификата, министър Асен Василев прави промени в Съвета на шефовете на НКИЗ, която в тази ситуация се явява продавач. Сменени са двама от тримата членове, един от които… Виолета Лорер.

От тук нататък, най-малко очевидно до днешна дата, Кирил Петков е един усмихващ се артист, представящ шоуто, наречено държавно управление и смяна.

Василев и Ангелов включват и Даниел Лорер – първо посредством жена му Виолета Лорер

Василев е индивидът, който притегля още през 2013 година в служебното държавно управление на Марин Райков за своя заместничка брачната половинка на Даниел Лорер – Виолета Лорер.

Г-жа Лорер първо е заместник-министър през 2013 година в министерството, ръководено от Василев. После се връща във финансовото министерство по време на кабинета „ Стефан Янев “, а след приемането на постоянния кабинет на Кирил Петков, Василев я назначи за началник на кабинета си.

Преди да влезе в държавното ръководство Даниел Лорер е сред създателите и ръководещ сътрудник на „ Брайт Кап Венчърс “ – фонд за рискови вложения в софтуерни компании. Занимава се с оценка на нови компании и надзор на осъществяването на бизнес проекти. Фондът влага най-вече в български софтуерни компании, дружно с американски и европейски фондове като Bain Capital, Statkraft Ventures, Osage Partners, Crosslink, E-Ventures, Baseline Ventures.

Напуска ръководството им през септември 2021 година, когато е номиниран за министър на нововъведенията и растежа.

Тогава той напуща и управителния съвет на организацията на евреите в България „ Шалом “. След влизането му в политиката, текат упорити клюки, че членовете на „ Шалом “ изпитват пренебрежение към него поради обстоятелството, че бил подготвен на всичко единствено и единствено да стане министър.

Евгени Ангелов и Даниел Лорер включват Елвин Гури, а с него идва и Иван Христанов

За разлика от гореизброените, Елвин Гури (от албански произход) е ученик на Оксфорд. Съпруга на Гури е някогашната зам.-шефка на Комисията по финансов контрол Ралица Агайн.

Топлата връзка е Евгени Ангелов и учредения от него „ Силвърлайн Партнърс “. На процедура сега Лорер и Гури ръководят различен сътрудник на така наречен Фонд на фондовете – „ Емпауър Кепитъл “/Empower Capital/, а Ангелов – „ Силвърлайн “.

Като изпълнителен шеф в Empower Capital, Гури се занимава със тактики, връзки с вложителите, покупко-продажби и осъществяването им. Преди Empower Capital, Елвин Гури и актуалният заместник-министър на земеделието Иван Христанов основават JetFinance International, най-големият самостоятелен заемодател за потребителско финансиране в Югоизточна Европа. JetFinance бе продаден на BNP Paribas Personal Finance през юли 2007 година За отбелязване е, че Иван Христанов е в Борда на шефовете на банката.

И още за неприятната допреди години популярност на BNP Paribas: През 2021 година BNP Paribas беше упрекната по съмнение в изпиране на десетки милиони евро от обществени средства на Габон, произлизащи от корупция и заграбване. През 2016 година Oxfam France разгласява отчет, в който се показва, че BNP Paribas е една от многото френски банки, извличащи огромни суми пари от данъчни убежища. С една дума: договорката на Гури и Христанов очевидно е била сполучлива.

И още навързани ползи на едни и същи лица на „ смяната “.

Съдружниците в определения за медиатор на Фонд на фондове – „ Силвърлайн Партнърс “ – Евгени Ангелов, Иван Христанов и Елвин  Гури – са очевидно свързани с Даниел Лорер.

Когато стана министър на нововъведенията, Лорер се освободи от капитала на консултантската компания „ Брайткап Инвестмънт Адвайзор “, като го трансферира на двама от съдружниците си в компанията – един от тях е Елина Халачева, с която работят от дълго време, и която е … брачна половинка на Евгени Ангелов, който в този момент е в бизнес връзки с Фонда на фондовете, следен от Лорер. Друг създател на „ Силвърлайн Партнърс “, която ще разпределя 75 милиона лв., е заместник-министъра на земеделието Иван Христанов.

Фонд на фондовете – основното звено на обвързаностите

Схемите с фондовете стартират от 2013 година. Като длъжностен министър на стопанската система, енергетиката и туризма, Асен Василев пръв създава финансовите схеми по програмата JEREMY. Той шумно прокламира концепциите за фондове за рисков капитал и започващи предприятия, като създава документите и разпоредбите за присъединяване.

По-късно брачният партньор на Виолета Лорер – Даниел Лорер, ръководи подобен фонд. Това е фондът „ БрайтКап Венчърс “, като главната част от средствата, или 20 млн. евро, са рециклиран запас от програмата JEREMIE на Европейския капиталов фонд (ЕИФ). Това става не без помощта и на идващия длъжностен министър Васил Щонов, който в този момент е номиниран за член на надзорния съвет още веднъж от Кирил Петков или от съветника му Даниел Лорер.

Отношение към същия фонд има брачната половинка на Евгени Ангелов, който пък ръководи фонд „ Силвърлайн Партнърс “, част от Фонда на фондовете. Средствата за него са обезпечени от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ към Министерството на стопанската система, където сега Даниел Лорер съветва министъра на стопанската система Кирил Петков.

Така Консултативният съвет към Фонда на фондовете, който ще бъде основан, се чака да бъде с близки до нашите хора специалисти като Даниел Лорер, Евгени Ангелов и други от същото лоби.

Фондът на фондовете през 2014 – 2020 година програмен интервал, ръководи малко над 230 млн. евро от Оперативна стратегия “Иновации и конкурентоспособност ”. От тях към 180 млн. са предопределени за така наречен дялови вложения посредством Алтернативни капиталови фондове.

Останалите 70 млн. евро са за портфейлни гаранции. За идващия програмен интервал от същата стратегия, която ще се назовава “Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ”, за същия тип вложения се плануват още към 350 млн. евро.

Фондовете за дялов капитал имат една съсловна организация – Българска асоциация за рисков капитал (BVCA). Нейният ръководител Евгени Ангелов е ръководещ сътрудник в “Силвърлайн кепитъл ” – фондмениджър, определен да ръководи 83.7 млн. лв. запас, възложен от Фонда на фондовете за мецанин финансиране и вложения в огромни компании.

В структурата на BVCA, сходно на ФМФИБ, откриваме Консултативен съвет. Сред членовете му са Даниел Лорер – консултант на Министъра на стопанската система и брачен партньор на Виолета Лорер, която е зам. министър на финансите, отговарящ за Фонда на фондовете, Борислав Стефанов, чийто кум е министърът на стопанската система.

Без позор и без последици при забележим спор на ползи

Още преди година депутатът от Има Такъв Народ Любомир Каримански уличи в спор на ползи зам.-министъра на финансите от екипа на Василев – Виолета Лорер – поради това, че брачният партньор ѝ Даниел Лорер е сътрудник на фонда „ Джереми “ – България. Каримански попита дали Петков (тогава длъжностен министър на икономиката) или Министерството на стопанската система посредством програмата „ Джереми “ и Фонда на фондовете, който пък е под шапката на Министерството на финансите, са вложили в компании, свързани с Виолета Лорер. Тя е зам.-министър на финансите, а съгласно думите на Каримански, брачният партньор ѝ Даниел Лорер е сътрудник в сдружения, получавали финансиране посредством тези принадлежности. Лорер отраслово следи работата на Фонда на фондовете.

Отговорът на Петков тогава беше поразителен и нахален: той сподели, че госпожа Лорер е един от най-големите експерти, които познава и че тя е била умолявана от сътрудниците си в компанията в Швейцария, където е работила, преди да поеме поста, да остане, само че тя избрала да се върне в България.

Припомняме, че въпросите на Каримански по време на парламентарен надзор преди година включваха и така наречен „ бизнес съгласуваност “ на Кирил Петков с Елвин Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, в качеството има на ръководещи частни фондове.

„ Консултирали ли са Ви тези господа за фишовете за финансови принадлежности, свързани с Националния проект за възобновяване и резистентност? Защо откакто поеха властта в министерствата на стопанската система и финансите, нито министър Василев, нито Вие променихте корупционните критерии, заложени в стратегиите на така наречен Фонд на фондовете? Тези критерии се зададоха още по време на Владислав Горанов с протекцията на Томислав Дончев “, сподели Любомир Каримански.

Кирил Петков разгласи, че няма нищо общо с тримата изброени предприемачи (?!?) и уточни, че преди да стане министър на стопанската система, е бил мажоритарен акционер в частна компания, която в никакъв случай не се е финансирала със средства от държавни фондове.

Колкото и заплетена да е схемата сред харвардци и техните съпруги, остават кристално ясни няколко въпроси:

-         Какво се случва във Фонд на фондовете, който е към Министерството на финансите и каква е гаранцията, че близо 1 милиард евросредства в действителност се употребяват по предопределение – отвън ползите на фондовете на господата от Харвард?

-         Притеснително е, че съдружници на Евгени Ангелов в една от компаниите му ВиПиКей са задгранични лица от офшорни зони. Какво подсигурява липса на злоупотреби с евросредствата от Фонд на фондовете, където фонд „ Силвърлайн “ на Ангелов взе участие?

-         Наистина ли се подкрепят нуждаещите се дребни и междинни дружество или единствено се “усвояват едни пари ”?

-         Отговаря ли заместник-министърът на финансите Виолета Лорер за Фонда на фондовете, в това число и за такива, сходни на този, в чието управление е брачният партньор ѝ?

Впрочем, въпроси като последния – за очевидни спорове на ползи, бяха задавани неведнъж. Всичките – без явен отговор или изобщо без отговор.

Бонус: фигурата на Николай Събев

И тъй като стана дума за спор на ползи, се сещаме и за министъра на превоза и връзките Николай Събев, прочут повече като притежател на най-голямата куриерска компания „ Еконт “.

Николай Събев стана министър, откакто направи рекордните за България дарения за политическа акция. Първото подаяние беше в размер на 100 000 лева, направено директно откакто стана ясна поддръжката от страна на Политическа партия „ Продължаваме промяната ” за поста на Събев, а второто подаяние от 210 000 лева бе направено дни откакто Събев беше номиниран за предстоящ министър.

Не е нужно да се изяснява, че „ Еконт “ е най-големият съперник на държавната компания „ Български пощи “. Тя от своя страна е под управлението точно на Министерството на превоза. Повече от куриозно е, че министърът на превоза и връзките е неин принципал, само че има и 100-процентов директен надзор върху работата на пощенската работа на страната.

Освен крещящият спор на ползи, който установяват адвокати, си задаваме въпроса чии ползи пази Събев – на националната пощенска работа или на своята лична компания?

Отговорът на този въпрос, може би се крие в „ инцидентната ” хакерска атака от 16 април против „ Български пощи ”.

Именно през месец април годишно огромна част от българските жители изпращат своите годишни данъчни заявления за приходите на физически лица през 2021 година тъкмо посредством „ Български пощи ” против сумата от 1,80 лева След хакерската атака и до възобновяване на функционалностите на „ Български пощи ” от Националната организация по приходите оповестиха, че заради траялия механически проблем, от сдружението са в неспособност да одобряват каквито и да е колета, в това число и годишните данъчни заявления.  От „ Български пощи ” пък приканиха всички искащи да употребяват различни разновидности за подаване на декларациите си, посредством други куриерски компании, една от които е точно „ Еконт ”, където цените за сходни услуги във компанията на министър Събев обаче варират сред 10,00 лева и 16,00 лева

Или другояче казано: над 10 пъти по-скъпо от цената за същата услуга,  предоставена от „ Български пощи ”.

Остава въпросът кой стои зад офанзивата и какъв брой от жителите са се възползвали от услугите на компанията на Събев по насила и какви доходи е генерирал той, след комфортната за него хакерска атака.

И още въпроси: Дали са били задоволителни, с цел да „ избие ” средствата, посредством които закупи министерския си пост и по този начин ли действа „ Продължаваме промяната ”?

А най – знаковото в тази Схема е, че главният спонсор на Групата е албанецът Елвин Гури и в този момент по този начин наречената компания „ Продължаваме промяната “, обсебила върховите позиции на Властта, би трябвало да му върне услугата и да му се отблагодари уместно.

Разследване на Мира Василева
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР