Новите ипотечни кредити се увеличават с 38% в края на

...
Новите ипотечни кредити се увеличават с 38% в края на
Коментари Харесай

Ръст от 38% на новите ипотечни кредити намеква за имотен балон

Новите ипотечни заеми се усилват с 38% в края на януари по отношение на година по-рано. Това излиза наяве от последните данни на Българската национална банка (БНБ).

На „ екплозивния напредък “ на новоотпуснатите жилищни заеми нак-напред обърна внимание икономистът Георги Англеов.

„ Това няма никаква връзка с действителната стопанска система и с естественото развиване на жилищния и строителния пазар, “ написа във Фейсбук профила си той и добави, че изкуствено се надува пазарен балон.

Според данните на Българска народна банка, през януари 2024 година са отпуснати ипотечни заеми за над 635 млн. лв.. От тях 205 млн.лв. са рефинансиране - т.е. става дума за остарели заеми, а чисто новите заеми за парцел са за 430 млн.лв.

„ За съпоставяне през предишния януари новите ипотечни заеми са били 312 млн. лв. или нарастването на годишна база е 38.2%, “ пресмята икономистът.

„ С две думи, балонът на жилищния пазар се надува - и то се надува напълно изкуствено, " счита Ангелов.

„ Вместо изстудяване и здрав разсъдък – още въздух в балона, “ написа в по-късно профила си във Фейсбук и икономистът Лъчезар Богданов.

Той пресмята, че за последните 12 месеца банките „ са инжектирали “ в пазара на жилища 3,5 милиарда лв., като единствено за последните 3 месеца – над милиард лв..

Бумтящото кредитиране е подхранвано от продължаващите ниски лихви, които съгласно Богданов са „ неуместни “ – приблизително 2,75% в България, на фона 4% приблизително в еврозоната.

„ Това няма да свърши добре - нито за банките, нито за част от купувачите с заем, а и в цялата верига на свързани с парцелите и строителството действия и услуги. Не е зле да напомним, че това не са закрепени лихви за 20 или 30 годишен интервал, а плаващи - т.е. при смяна на лихвите по депозитите, длъжниците автоматизирано ще заплащат доста по-висока вноска, “ написа Богданов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР