Новите електрически коли все още са много скъпи, поради което

...
Новите електрически коли все още са много скъпи, поради което
Коментари Харесай

Защо е трудно да се закупи електрическа кола втора ръка на приемлива цена?

Новите електрически коли към момента са доста скъпи, заради което покупката на използвани електрически автомобили звучи като добра концепция. Проблемът обаче е, че някои от моделите втора употреба са толкоз дефицитни на пазара, че от време на време цената им е по-висока от тази на чисто нова електрическа кола.

В момента се обрисува сериозен дефицит на пазара на електрически автомобили в Европа и евентуалните купувачи евентуално ще би трябвало да изчакат няколко години преди предлагането да надделее над търсенето.
Малко използвани електрически коли се оферират за продажба
Електрическите коли съставляват единствено 2,4 % от всички коли, които се оферират за продажба посредством немската онлайн платформа „ Мобиле.де “ (Mobile.de), която притегля евентуални купувачи на транспортни средства от цяла Европа.

Данните, които дават добра визия за обстановката на пазарите на използвани коли в доста райони на света, сочат, че от приблизително 1,27 милиона автомобила, които се оферират за продажба при започване на 2023 година, единствено 25 500 са напълно електрически, осведоми ДПА. В тази статистика обаче не са включени машините, които са създадени преди повече от 20 години и тези, които са с пробег от най-малко 200 000 километра. Към тази категория обаче спадат доста малко електрически автомобили.

Ако разгледаме по-внимателно офертите, оповестени в „ Мобиле.де “, ще видим, че съществува разлика сред пазара на използвани и на нови електрически коли. Най-популярният Е-модел втора употреба в онлайн платформата е „ Рено Зои “ (Renault Zoe). Следват „ Тесла “ (Tesla) от серията „ Модел 3 “ (Model 3) и е-автомобилът на Бе Ем Ве (BMW) – ай3 (i3), който към този момент не се създава.

От друга страна, през 2022 година най-вече измежду записаните нови електрически коли са създадените от компанията „ Тесла “ – „ Модел Уай “ (Model Y) и „ Модел 3 “, както и от „ Фиат Крайслер “ (Fiat Chrysler) – „ Фиат 500 “ (Fiat 500).

„ Що се отнася до по-старите използвани електрически коли, техният брой сега е нищожен. Това се дължи най-вече на обстоятелството, че преди три години се предлагаха за продажба малко нови електрически коли “, отбелязва немският специалист в областта на продажбата на пътни транспортни средства Томас Пекрун.

Срокът от три години се приема за един от знаците за положението на пазара на използвани пътни транспортни средства, защото коли се оферират за продажба, откакто са били употребени за фирмени коли в продължение на 36 месеца. Тогава изтича срокът на доста контракти за продажба на коли, купени на лизинг от компании в Германия. След това пазарната им цена се намалява относително внезапно. Поради това корпоративните им притежатели се пробват да ги сменят с нови коли и в същото време да си възстановят по-голяма част от парите, които са дали за тях.

Индивидуалните притежатели на нови коли нормално ги употребяват по-дълго (средно сред 5 и 10 години), преди да ги разгласят за продажба.

Електромобилите втора употреба обаче са доста по-нови. Средната „ възраст “ на този тип машини, които са се предложили през януари за продажба посредством „ Мобиле.де “, е била 25 месеца. За съпоставяне, използваните коли с бензинови (77 месеца) и дизелови (66 месеца) мотори са доста повече, само че и междинната им „ възраст “ е доста по-висока.

„ Купувачите, които желаят да имат по-голям избор, би трябвало да бъдат търпеливи. Повече използвани електрически коли евентуално ще бъдат препоръчани на пазара през 2024 година или през 2025 година “, счита Пекрун. Дотогава част от електрическите коли, купени на лизинг през предходните години, ще бъдат пуснати за продажба на пазара, предвиждат анализатори.

Тази наклонност обаче може да се забави, защото съвсем половината електрически коли, които са продадени в Германия през последните години, са купени от физически лица, а останалите от компании.

Друг проблем, с който може да се сблъскат искащите да си купят е-автомобили втора употреба, са батериите им. При някои от по-старите електрически автомобили те се изтощават доста по-бързо и това постанова подмяната им. Това постоянно е доста скъпо, заради което колата става съвсем безполезна, означават специалисти.
Търсенето на електрически коли втора употреба е едва
Германската компания Де А Те (DAT), профилирана в разбора на пазара на коли, дефинира търсенето на електрически коли сега като „ сдържано “. По-голяма част от купувачите или въобще не търсят електрически коли или търсят нови, демонстрира изследване на Де А Те.

Само 14 на 100 от тези, които възнамеряват да си купят кола, декларират, че биха обмислили да дадат парите си за използван Е-автомобил. Два пъти повече от евентуалните купувачи са склонни да платят за електрическа кола, единствено в случай че тя е нова.

Въпреки това електрическите автомобили, предлагани посредством онлайн платформата „ Мобиле.де “, са се продавали относително бързо при започване на тази година, приблизително за по 38 дни. За съпоставяне, хибридните и дизеловите коли намират новите си притежатели, откакто са предлагани за продажба в продължение на над 50 дни.

Участниците в изследването на немската консултантска компания Де А Те настояват, че при използваните електрически коли най-вече ги тормози положението на батериите, които задвижват моторите им. За евентуалните купувачи на е-автомобил втора употреба това е толкоз значимо, колкото и пробега на колата, регистрира организацията.

Източник: БТА/ Пламен Пенчев

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР