Новите експертизи за жп трагедията в село Хитрино изобщо не

...
Новите експертизи за жп трагедията в село Хитрино изобщо не
Коментари Харесай

Прокуратурата си затвори очите за новите експертизи за трагедията в Хитрино

Новите експертизи за жп нещастието в село Хитрино въобще не вълнуват българската прокуратура.

Според държавното обвиняване показаната през днешния ден от компанията " Булмаркет " експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната злополука в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път, няма темперамент на доказателствено средство в правосъдния развой.

" Такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното произвеждане, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем. " Частната експертиза ", направена от непознати специалисти, е поръчана и заплатена от " Булмаркет ", само че не може да послужи за задачите на водения углавен развой ", обявиха от прокуратурата.

Затова от цацаровото ведомство не намират учредения за смяна на изводите, учредени на експертизи, назначени в хода на извършеното следствие и сочещи високата скорост на нахлуване на влаковата комбинация в региона на гарата като съществена причина за случая.

" Тези експертни изводи са разгледали и версията, изтъквана в този момент от " Булмаркет ", само че са я отхвърлили като несъответна на събраните по делото доказателства за положението на релсовия път ", декларират още от прокуратурата.

От държавното обвиняване обаче въобще не разясняват обстоятелството, че звеното за следствие на тежки жп произшествия е конструкция на послушание на министър Московски, който също по този начин е принципал на държавната НКЖИ, която съгласно новите доказателства е главният провинен за починалите хора и опустошенията в село Хитрино.

Представените през днешния ден експертизи от Румъния и Франция на компанията транспортьор " Булмаркет " сочат, че макар че влакът се е движел с превишена скорост от 79 км/ч, при изправни релси той би дерайлирал едвам при доста по-високата скорост от 111,5 км./ч.

Освен това и друга конструкция на Министерството на превоза на Ивайло Московски не си е свършила работата. Изпълнителна организация " Железопътна администрация " не е забранила за придвижване на територията на страната на рисковата цистерна, която дерайлира и провокира нещастието. В Германия и Франция тези возила са неразрешени, само че не и у нас. Затова превозвачът " Булмаркет " не е могъл да откаже приемането на цистерните, които са признати с постоянни документи от клиент в румъния, макар че стените им са били тройно по-тънки от настоящите евронорми сега. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР