Новите екостикери за автомобили започват да се издават от 12

...
Новите екостикери за автомобили започват да се издават от 12
Коментари Харесай

Новите екостикери: Кои коли няма да се допускат в градските центрове?

Новите екостикери за коли стартират да се издават от 12 юли тази година при прекосяването на наложителния годишен механически обзор.

Създадени са пет групи, които не съответстват с евростандартите на колите. Разделението и класификацията на коли са чисто български.

Четири са групите за колите с вътрешно горене и пета - за електрическите.
Снимка: btvnovinite.bg
Еколологична група 1 обгръща дизеловите коли, създадени до 2002 година със стандарт Евро 1, 2 и 3, както и бензиновите коли с Евро 0, 1 и 2, създадени до 1996 година
Снимка: btvnovinite.bg
Екологична група 2 включва дизелите, създадени до 2007 година със стандарт Евро 3, 4 и 5, както и бензиновите коли с Евро 1, 2 и 3 до 1998 година
Снимка: btvnovinite.bg
Екологична група 3 са колите, създадени до 2009 г, дизели с Евро 4, 5 и 6, както и коли на бензин 3, 4, 5 и 6.

Най-високата група като екостандарт е запазенасамо за електоромобилите и хибридните коли.

Въвеждането на новата екологична подредба евентуално ще има отражение върху продажните цени на колите, само че и други последици.

Категорията ще бъде определяна по време на годишния механически обзор посредством система, обвързвана непосредствено с Автомобилна администрация. Това евентуално ще оскъпи самата услуга, тъй като доста сервизи би трябвало да създадат инвестиция, с цел да конфигурират системата, споделят от сектора. Самите стикери ще са на цена от 4 лв..

Автомобилите от неприятните екологични категории 1 и 2 могат да получат възбрана за влизане в градските центрове, с цел да не замърсяват въздуха. Това решение ще се взима на общинско равнище.

Подобни ограничавания се вкарват и в други европейски страни, само че там има съществени тласъци за закупуването на електрически автомобили и екологични коли, а и България ще бъде изключително наранена от новите регулации, защото над 70% от автопарка у нас е на възраст над 15 години.

„ Всеки автомобил, който посети пункт за механически обзор, ще бъде газоанализиран и анализът, който е получен ще дефинира неговата екологична група “, споделя ръководителят на СБА инж. Емил Панчев.

Според специалистът Тодор Желев от СБА това няма да направи по-трудно минаването на обзор за старите коли

„ Няма да е по-трудно, само че съгласно това, което са го разписали, ще получи ниска екокатегория, което ще попречва този автомобил да влиза в избрани моменти в идеалния център на регионалните градове “, споделя Желев.

„ Със закона е дадена опция кметовете на огромните градове да дефинират зони, в които, когато има замърсяване, тогава ще бъде казвано, че колите 3-та и 4-та група, могат да влизат, първа и втора, примерно казано, няма да могат да влизат. Сами разбирате, че тези зони могат да бъдат въвеждани, когато могат да бъдат и следени, т.е. би трябвало да има камери, би трябвало да има обозначения на пътя “, добавя специалистът.

Новото е, че системите за разбор на газовете от пунктовете на обзор ще са свързани в действително време с Автомобилна администрация и резултатът автоматизирано ще дефинира екологичната категория. Целта е да няма операции.

Ако колата е със свален катализатор или има различен проблем, даже производителят да дава по-висока еконорма, резултатът от теста може да я сложи в по-ниска екологична категория. Или коли с една и съща марка, модел и година на произвеждане могат да имат друг еко статут. И надлежно право на достъп.

„ Стикерът, който в този момент имате за ГТП ще бъде сменен, няма да го има към този момент от средата на годината, а ще бъде сменен от еко стикер, той ще носи и данните от ГТП, къде е изработен и така нататък “, изяснява ръководителят на СБА инж. Емил Панчев.

От Столична община обявиха, че към момента няма признати ограничавания за достъп на избрани коли в центъра на града. Вероятно бъдещата екозона, в която няма да бъдат допускани коли от първа и втора група при високо замърсяване на въздуха, ще обгръща пространството сред бул. „ Сливница “ и бул. „ Патриарх Евтимий “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР