Новите еко стикери няма да изчистят въздуха, но може да

...
Новите еко стикери няма да изчистят въздуха, но може да
Коментари Харесай

Новите еко стикери няма да изчистят въздуха, но може да провокират корупция

Новите еко стикери няма да изчистят въздуха, само че може да предизвикат корупция. Това е позицията на Европейският център за транспортни политики във връзка с наложителното им въвеждане след 12 юли за всички леки коли и коли до 3,5 тона у нас.

Еко стикерът ще се издава при прекосяване на механически обзор и ще указва " екологичната група " на транспортното средство.

Според ЕЦТП обаче, че процесът в България не транспонира вярно Директивата на Екологичен потенциал и на Съвета от 3 април 2014 година по отношение на периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на моторните транспортни средства и техните ремаркета, на която е основана разпоредба № Н-32.

Директивата гласи, че в случай че при автомобил, минаващ на годишен механически обзор, се откри противоречие по отношение на екологичния стандарт, избран от производителя, повредата наложително би трябвало да бъде отстранена, с цел да бъде автомобилът наведен в валидност съгласно индустриалните параметри. Директивата не позволява вид, при който да има опция за намаление или смяна на екологичната категория на преводното средство, разясняват от Центъра.

Те показват, че българският вид вкарва ново разбиране - " екологични групи ", което съгласно тях е нещо друго. От ЕЦТП акцентират, че по този метод се основава опция автомобил, който не дава отговор на индустриалните параметри, да получи стикер за по-ниска " екологична група ", без обаче да бъде длъжен да в профил повредата, като по този начин на процедура той ще продължи да замърсява. Според тях това безспорно е предпоставка за корупционни практики в пунктовете за механически прегледи.

Собственици на такива пунктове са изразили терзание от неналичието на неизясненост по отношение на метода, по който ще се тестват колите, какъв брой ще коства въвеждането на софтуера и така нататък Те упорстват за отговор и на въпросите дали е правилно, че въпросните нови еко стикери са отпечатани още предходната година; разполага ли КАТ с най-малко един лицензиран пункт за осъществяване на механически прегледи, а също по какъв начин ще се реши казусът с качеството на горивата в България, поради което доста постоянно колите няма по какъв начин да отговорят на индустриалните параметри във връзка с замърсяването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР