Новите адресни регистрации обръщат вота. Това каза по БНР преподавателят

...
Новите адресни регистрации обръщат вота. Това каза по БНР преподавателят
Коментари Харесай

Новите адресни регистрации обръщат вота

Новите адресни регистрации обръщат вота. Това сподели по БНР преподавателят по изборни системи в СУ Ваня Нушева.

“В дребните обитаеми места доста дребен брой гласове на новорегистрирани гласоподаватели могат да окажат влияние върху крайния избирателен резултат. Това е повода да сме очевидци на сходен феномен ”, уточни тя.

Според нея е добре, че такава инспекция е осъществена освен от неправителствени организации, само че и от районното министерство. Нушева счита, че тя дава съображение за дейности от страна на институциите.

“Опасявам се обаче, че дейности, осъществени безусловно три дни преди изборите, няма по какъв начин да доведат до анулация на регистрациите ”, уточни Ваня Нушева

Според нея направеното от министъра е трябвало да се случи много по-рано, с цел да може изборните описи да бъдат изчистени съответно.

Имаме условия в Закона за гражданската регистрация, които всички са длъжни да съблюдават, подсети тя.

Взаимният надзор е значим инструмент за това да няма злоупотреби. Публичността е инструмент, който може да служи като предпазен механизъм на сходни злоупотреби, сподели още Нушева.

“Ако бъдат открити нарушавания на закона, евентуално съществува процедура, която в един бърз порядък да наложи смяна в адресните регистрации. Нека да сложим този въпрос към институциите – по какъв метод могат да поправят сходни нарушавания във връзка със съставянето на финалния вид на изборните описи ”, разяснява тя.

Според нея ключът е спазването на закона.

Нарушенията по места

Хванаха изборна миграция на стотици места. Министърът на районното развиване Андрей Цеков оповести, че в в 343 обитаеми места съществуват данни за извънредно дейна миграция. Това са данни за последната година, уточни още Цеков.

Става въпрос за миграция, която трансформира електоралния баланс и състав на обитаемото място. Така се основават подозрения дали не става въпрос за избирателен туризъм, сподели министърът.

Цеков е упълномощил да бъде направена инспекция на осъществените през последната година регистрации по сегашен адрес. Става дума за подадените заявки за гласоподаване по сегашен адрес все още на приключване на периода за тяхното подаване.

За заключенията от отчета е известен министър-председателят Николай Денков, сподели Цеков. Той заяви, че в пълномощията на регионалните шефове е да образуват комисии. В тях да влязат представители на общинската и регионалната администрация, на дирекция ГРАО и на териториалните поделения на Министерство на вътрешните работи.

Целта е да се създадат инспекции на законосъобразността на осъществените спомагателни регистрации по сегашен адрес. С

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР