Новината за смъртта на Юлиян Влад, последния шеф на страховитата

...
Новината за смъртта на Юлиян Влад, последния шеф на страховитата
Коментари Харесай

Краят на един румънски злодей

Новината за гибелта на Юлиян Влад, последния началник на страховитата Секуритате, провокира странна реакция: редица румънски медии се впуснаха да възхваляват " огромния родолюбец ". Но не обелиха нито дума за злодеянията му.
Генерал-полковник Юлиян Влад оглавява страховитата Секуритате в продължение на две години - от 1987 до края на диктатурата на Чаушеску през 1989. След като научиха новината за гибелта му, редица румънски печатни издания, измежду които и авторитетните всекидневници " Евениментул зилей " и " Котидианул ", се впуснаха да възхваляват " огромния румънски родолюбец " Юлиян Влад. Именно той бил избавил Румъния от революция по време на националния протест през декември 1989 година. И точно той бил предпазил страната от скъсване, предотвратявайки нахлуването на руски и маджарски войски, пишат в един глас изданията.
Другото му лице
Още по-далеч отива някогашният началник на канцеларията на Влад, бригадният военачалник от запаса Аурел Рогожан, който акцентира героичната храброст и професионалната поверителност на някогашния си шеф. По думите на Рогожан, през 1990 " антирумънски родоотстъпници " били осъдили Влад непозволено на 25 години затвор. Бившият му шеф бил почтен, твърди още Рогожан, базирайки се на фрагменти от изявленията с Влад, както и на цитати от неговите записки, които следва да излязат на книжния пазар.
Показателни за менталната настройка на Влад са неговите антисемитски и антиунгарски изказвания, в които той приказва за доминираната от евреи комунистическа партия и за инфилтрирания от непознати офицери уред на Секуритате, който почнал да служи на румънския народ чак след превъзмогването на сталинизма при ръководството на Чаушеску.
Рогожан обаче не загатва нито дума за ролята на Влад при потискането на стачкуващите служащи в Брашов през 1980-те години. Не споделя нищо и за присъединяване му в издевателствата против съперници на режима от маджарски генезис, нито пък за убийството на дисидента Георге Урсу. Неговият наследник Андрей има напълно друго мнение за Влад - тъй като разполага с доказателства за директното му присъединяване в убийството на неговия татко, който е бил пребит до гибел в букурещкия затвор на Секуритате.
Пътят на Влад
Юлиян Влад е роден през 1931 година в село в Южна Румъния. Политическата му кариера стартира с встъпването му в редиците на компартията през 1946, когато е единствено на 15 години. В гимназията, а по-късно и като студент в букурещкия Педагогически институт, Влад се изявява като деятел на Младежкия съюз на партията. През 1952 година приключва офицерското учебно заведение на Секуритате. Още същата година е създаден в чин лейтенант и назначен на работа в апарата на тайните служби. От 1974 до 1977 година управлява Школата за офицери на Секуритате, а през 1987 става началник на страховитата загадка работа. Преди това Влад работи 13 години в румънското вътрешно министерство - първо като държавен секретар, а по-късно и като заместник-министър. В края на декември 1989 година е задържан и наказан за присъединяване в репресиите по време на румънската гражданска война. Но единствено четири години по-късно е опрощение.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР