Новината за демонтираните микрофони на журналистите по време на т.

...
Новината за демонтираните микрофони на журналистите по време на т.
Коментари Харесай

"Демонтажи правим всякави: на микрофони, журналисти, медии"

Новината за демонтираните микрофони на публицистите по време на така наречен конференция на премиера Бойко Борисов и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет в четвъртък провокира иронични мнения и отвращение в обществените мрежи. Ето някои отзиви от гилдията, оповестени във " Facebook ":

Генка Шикерова, проверяващ публицист:

Демонтажи вършим всякави: на микрофони, публицисти, медии.

Иво Инджов, доцент по публицистика във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", специалист по политически връзки:

Няма микрофон - няма проблем, мислят Бойковите хора. Няма микрофон, обаче има мишка... А в случай че микрофоните фактически са били демонтирани поради нежеланието на Урсула фон дер Лайен да дава отговор на журналистически въпроси, преди да е встъпила публично в служба, това е почтено за жалост. Европейски Съюз така или другояче си затваря очите за опитомяването на медиите от властта в София, в това число и с евросредства.

Илия Вълков, публицист:

Да отвиеш главата на един публицист

Демонтирани микрофони, отвод на политици и ръководещи да дават отговор на въпроси, сръдни, цупения - все по-трудно е да бъдеш публицист. И това не е единствено в България. Дали ще го назовем " резултатът Тръмп " - " You are fakenews! ", или " синдромът Борисов " - " За това ли в този момент ще ме питате " - задаващите въпроси в медиите стават все по-малко. И това, че гилдията по този начин сепнато мълчи и приема всичко това за обикновено ненапълно е разбираемо. Който не е бил публицист, той не е схванал за какво е по този начин. Но и това е меко казано погрешно опрощение.

Но още по-тревожно е, че хората, за които един публицист би трябвало да работи - жителите, одобряват всичко, което става в медиите като част от новата нормалност.

Ама няма по какъв начин да има народна власт, без да е здрава медийна среда. Както и не може да желаеме да имаме естествена страна (каквото и да значи това), без да се борим за естествени медии.

За няколко години в медиите аз съм виждал какви ли не хватки - в Народното събрание имаше загради и неразрешени коридори за публицистите, конференции, на които канят защити медии. Но да отвият микрофоните от огромната зала в Министерски съвет, това си е напряко " фрийк шоу ".

Галя Горанова, публицист:

Първо Борисов вкара " пиара с джипката ". После ГЕРБ измислиха нов медиен род - фейсконференцията. Министри приказват пред камера, в неявяване на публицисти и без опция за задаване на въпроси, а шоуто се излъчва непосредствено във " Facebook ". Днес разбирам, че напряко са демонтирали микрофоните на публицистите в Министерски съвет, с цел да не питат доста. Утре централата на ГЕРБ ще разпраща готовите репортажи на медиите. За вдругиден дори не ми се мисли...

Жанина Драгостинова, публицист и преводач:

Като са ви изтръгнали микрофоните, що не ги пуснахте по малките екрани без тон? Или с рамта-рамта-рошав....?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР